Felparkerande skidåkare försvårar för räddningsverket

Det är många som trängs i den snötyngda staden just nu. – Visa hänsyn till andra och se dig för när du rör dig i trafiken. Det gäller både fotgängare, bilister och cyklister, säger brandchefen Taisto Hakala. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Rusningen till skidspåren har lett till oväntade problem för räddningsverket i Helsingfors. – Kombinationen av mycket snö och coronaaktiviteter har orsakat många farliga situationer, säger brandchefen Taisto Hakala.

Det fina vintervädret har lett till rusning längs utemotionslederna i Helsingfors. Många friluftsparker och -spår är ändå inte planerade för så stora mängder besökare som kommer dit med bil, konstaterar Taisto Hakala, brandchef vid Helsingfors räddningsverk.

I helgen uppstod problem vid Tattaråsvägen nära Malms flygplats, dit många styrde för att åka skidor.

– Det är kapplöpning om parkeringsplatser, och folk ställer bilen var som helst för att snabbt komma ut i spåret. Längs Tattaråsvägen som går mot flygplatsen var det fullt av bilar, men där råder faktiskt parkeringsförbud. Just den här vägen är en viktig räddningsväg som vi måste kunna komma fram längs. Dessutom kör där mycket tung trafik mot snötippen i Malm, säger Hakala.

Men det är inte bara felparkerade bilar som orsakar fara. Hala gator och stora snöhögar som skymmer sikten vid övergångsställen är också farliga, påpekar Hakala.

– Det märks att vi lever i undantagstider då folk rör sig ute som mycket som möjligt. Men tyvärr har det också lett till många farosituationer, speciellt i kombination med den stora mängden snö. Det är lätt hänt att bilister inte får syn på barn som går över vägen då en snöhög skymmer sikten.

Den största risken utomhus just nu är ändå de hala gatorna.

– Det dör tusen personer i halkolyckor varje år. Jämför det här med brandolyckor som kräver kring 100 liv och trafikolyckor som kräver kring 200, säger Hakala.

Sportlovet närmar sig

Inför sportlovet hoppas Hakala att alla funderar extra noga på vintersäkerheten.

– Många kommer att åka till stugan nästa vecka, och från vår synvinkel ser vi förstås en massa risker med det. Stugor som stått kalla hela vintern värms upp vilket kan leda till problem med säkerheten.

Han påminner om den tragiska stugolyckan i Levi för två vintrar sedan där ett elfel i golvvärmen satte eld på hela stugan och tre barn brann inne.

– Vi hoppas förstås att alla får ett trevligt sportlov, men kom ihåg att packa med sunt förnuft både i trafiken och till stugan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning