Felix Herngrens gangsterserie är roligare än det mesta

Radarparet Torkel Petersson och Leo Razzak bjuder på en rolig dialog.Bild: TV4

Bäst på tv just nu är Felix Herngrens underhållande gangsterserie om en kåkfarare som misslyckas med att bryta med sitt tidigare liv.

Torpederna sänds i Yle TV2 söndagar kl. 20.00, repris torsdagar kl. 19.00.

Tv-året är förstås fortfarande ungt, och har inte hunnit med så många premiärer ännu. Men av dem som varit är det nog den svenska gangsterkomedin Torpederna som gjort mest intryck hittills. Och det är dessutom en serie med några år på nacken; den första säsongen som Yle visar nu producerades redan 2014. Bakom serien står Felix "Solsidan" Herngren (som regissör och ägare av produktionsbolaget) vilket höjer förväntningarna.

I de serier som Herngren tidigare varit inblandad i – Solsidan och Bonusfamiljen (vars andra säsong för övrigt börjar i SVT i morgon) – har den svenske medelklassmannen varit central. I Torpederna är huvudpersonen däremot en helt annan manstyp: Sonny (notera klassmarkören i namnet, spelad av Torkel Petersson) är en machokille med muskler och tatueringar som just muckat ur fängelset där han blivit ihop med sin kontaktperson Camilla (Liv Mjönes). Nu ska paret börja leva vanligt Svenssonliv med husköp först på listan. Naturligtvis är det inte så enkelt att bryta med sin gamla livsstil, särskilt som det ständigt uppstår nya problem med huset som slukar pengar som ett stort svart hål.

I synnerhet Solsidan var en studie av den privilegierade medelklasslivsstilen, och även Torpederna tangerar detta, men mera ur ett från sidan-perspektiv. Det handlar om drömmen om vanlighetsliv och normalitet, och alla frestelser som finns där för att ta genvägar för att nå dit. Sonny vill vara en hederlig kille, problemet är att han snart är tillbaka i gamla hjulspår. Han lever ett dubbelliv där han håller fasaden uppe för flickvännen och allt mer snärjer in sig i lögner och oegentligheter.

Det är festligt underhållande att följa, och serien befolkas av ett gäng färgstarka typer, exempelvis Sonnys kriminella sidekick Nima (Leo Razzak), en snackare mer skrupelfri än Sonny. Därtill får Sonny snart flickvännens svartsjuka polis-ex (Jimmy Lindström) i hälarna; han är besatt av att sätta dit Sonny igen och på kuppen få tillbaka sin flickvän. Det är så späckat med skruvade situationer och en så träffsäker dialog att det är ett tag sedan något i komediväg känts så här uppfriskande. Det är inte för inte som den andra säsongen i fjol belönades med Sveriges tyngsta tv-pris Kristallen i klassen Årets humorserie. Må vara att det ibland märks på de klumpiga scenövergångarna att serien är producerad för en kanal med reklampauser (svenska TV4).

Tilläggas kan att Magnus Härenstam ses i en av sina sista roller (som svärfar). Ett annat namn på rollistan är mediekändisen Carolina Gynning.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00