Felicity Jones är Star Wars nya stjärna

Okänt ansikte. Felicity Jones har spelat med i filmer som The Theory of Everything och Inferno, men är ändå ett relativt okänt ansikte för biopubliken. Den nya Star Wars-filmen lär ändra på det. Arkivbild. Bild: Peter Barreras/invision/AP

Om några dagar kommer de flesta att veta vem den här kvinnan är. Felicity Jones spelar huvudrollen i den nya Star Wars-filmen Rogue One, en roll som kommer att göra henne till megakändis.

Hennes namn är relativt okänt, men Felicity Jones är absolut ingen nykomling i branschen. Vid 33 års ålder har hon redan 20 år i yrket bakom sig – och räds inte publiciteten.

– Jag tror att jag är förberedd på vad den här filmen kommer att föra med sig, säger hon till TT.

Rogue One utspelas mellan del tre och del fyra i Star Wars-serien. Felicity Jones spelar Jyn Erso, en kvinna som sitter i fängelse men som erbjuds sin frihet om hon hjälper rebellerna att stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, det vapen som imperiet håller på att konstruera. Vapnet är ritat av Jyns pappa (Mads Mikkelsen), som hon inte har sett sedan hon var ett litet barn. Intriger och stridsscener följer i vad som är den hittills mörkaste av alla Star Wars-filmer.

– Jag såg den första när jag var liten och jag lekte Star Wars med mina syskon och mina vänner. Vi låtsades att vi hade lasersvärd och fajtades med dem.

Älskade actionscenerna

Vi har tidigare sett Felicity Jones i bland annat The Theory of Everything (som gav henne en Oscarsnominering) och nu i somras mot Tom Hanks i Inferno. Hon har aldrig tidigare gjort actionscener som de i Rogue One, men hon älskade att göra det.

– Jag tränade mycket inför inspelningen. Men det var viktigt att det skulle se äkta ut, att när hon blir träffad då ska det se ut som om det verkligen gör ont.

Om man är med i en film som Rogue One är det oundvikligt att man också kommer att figurera som actiondocka. Har Felicity hunnit se sin egen än?

– Ja. Jag visade den för min mamma och hon tycker inte att det på något sätt ser ut som jag, säger hon med ett skratt.

Hon vill fortsätta sin karriär med att varva små filmer med storsäljare som Inferno och Rogue One.

– Det är det som gör karriären spännande.

Beröm från regissören

Regissören Gareth Edwards, som tidigare har gjort bland annat Godzilla, öser inte oväntat beröm över huvudrollsinnehavaren.

– Hon är en ganska liten kvinna, så det var spännande att se hur hon förvandlades när hon blev Jyn Erso. Det var som två helt skilda personer.

Även om Edwards gärna skulle göra mera Star Wars, vet han att det inte blir så.

– Nu har jag gjort mitt, nu lämnar jag över till andra.

Vet han vad som kommer att hända i fortsättningen, i del åtta, som kommer om ett år, och i den Han Solo-film som kommer om två år?

– Jag har väl hört en del när folk talat med varandra. Men jag kan självfallet inte säga något.

Född: 1983 i Birmingham, England.

Bakgrund: Började skådespela redan som barn och medverkade som tolvåring i The Treasure Seekers. Bland flera tidiga roller märks hennes insats som Emma Grundy i radioklassikern The Archers. På bio har hon bland annat synts i Northanger Abbey (2007), En förlorad värld (2008), The Theory of Everything (2014) och Inferno (2016).

Aktuell: Som Jyn Erso i "Rogue One: A star Wars Story" som har biopremiär den 14 december.

Enligt produktionsbolaget Lucasfilms chef och Star Wars-seriens överkucku Kathleen Kennedy ska Rogue One ses som en fristående berättelse från övriga Star Wars-filmer även om den utspelas i samma universum.

Den tydligaste skillnaden handlar enligt förhandssnacket om utseende och ton. Rogue One är tänkt att vara en krigsfilm i rymden, med en berättelse som fokuserar på krigets fotfolk. Filmen har därför jämförts med klassiker som Kanonerna på Navarone och 12 fördömda män. Själv har regissören Gareth Edwards nämnt Slaget om Alger, Gillo Pontocorvos svartvita klassiker om Algeriets frihetskamp mot det franska kolonialstyret.

Gareth Edwards slog igenom 2010 med sci-fi-filmen Monsters. Sedan dess har han även gjort Godzilla (2014).

Rogue One ingår i en planerad serie om tre fristående filmer under namnet Star Wars: Anthology series. Övriga två filmer har planerad biopremiär 2018 respektive 2020. Film två, om Han Solo, regisseras av Lego-filmen-regissörerna Christopher Miller och Phil Lord. Om den tredje är ännu inget känt.

Star Wars: Episode VIII, uppföljaren till Star Wars: The force awakens, regisseras av Rian Johnston. Den har ännu ingen titel men får biopremiär 2017. På den följer Star Wars: Episode IX, i regi Colin Trevorrow, med biopremiär 2019.

Källa: TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning