Felicia: "Alla är unika och bra på sitt sätt"

Felicia Holländer, kandidat 2, beskriver sig själv som positiv, målmedveten och omtänksam. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 2, Felicia Holländer från Lemland på Åland, älskar att stå på scen och spelar både teater och dansar. Hon försöker vända alla situationer till det positiva.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Mitt finaste luciaminne är då jag fick sprida glädje som tärna i Ålands lucia 2018. Jag fick åka runt i en vagn och se alla glada människor. Det var en härlig stämning och fantastiskt roligt.

Vilken julsång är viktig för dig?

– Det finns många, men kanske Holy night, den är väldigt vacker och Så mörk är natten i midvintertid.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Jag tycker det är lucias roll att sprida ljus i en mörk tid som kan vara tung för vissa. Det är tradition som bär med sig endast positiva effekter som glädje och värme, därför tycker jag det är fint att luciatraditionen finns kvar.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer?

– Jag tror man ska vara öppen och genuin från första början då man möter människor och bemöta all lika. Man ska inte fundera så mycket heller, människor är ändå människor oberoende av vilken situation de befinner sig i.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag vill vara försöka vara positiv och visa att alla är bra på sitt sätt, alla är unika. Lucia ska vara en som sprider glädje, man ska se upp till henne som en som alltid försöker göra en situation till något positivt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag ska ta studenten våren 2020 och söka in till olika skolor, vilka och var vet jag ännu inte. Sen får vi helt ärligt se. Kanske jag jobbar eller om jag kommer in på någon skola kanske jag börjar studera. Men jag har tänkt flytta från Åland oavsett.

Vad ger dig mest glädje?

– Det finns många olika saker, men jag tycker mycket om att stå på scen och uppträda. Då jag klarat en föreställning eller uppvisning blir jag stolt över mig eftersom jag nått ett mål och det gör mig glad.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Sortera avfall, miljökompensera genom att samåka och åka med kollektivtrafik. Och minska på plastanvändningen genom att till exempel inte köpa plastkassar och platsinpackad frukt.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag försöker ta tid för mig själv och ta hand om mig genom att tillexempel sätta på en ansiktsmask och gå och lägga mig tidigt för att stärka kroppen så jag blir "fit for fight" (sv. redo att kämpa). Jag brukar också prata med någon som gör mig glad, till exempel vänner och släkt som jag inte träffar med så ofta.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag har inte bestämt mig vilka alla kanaler jag kommer föra kampanj på, men i alla fall Instagram eftersom jag är mest aktiv där. Mitt budskap i kampanjen är att ingen ska känna sig utanför utan lucia ska se till att alla känner sig inkluderade.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 19 år.

Hemort: Bor i Lemland på Åland.

Gör: Går sista året i Ålands lyceum, ett år senare än sina jämnåriga eftersom hon var på utbyte i USA, Kalifornien.

Anmäld av: Både av sin nuvarande regissör och av sin danslärare Anna-Erica Dunder.

Musikintresse: Sjunger på fritiden, uppträtt då hon var tärna i Ålands lucia 2018.

Andra hobbyer: Spelar teater och dansar.

Läser just nu: Torka aldrig tårar utan handskar av favoritförfattaren Jonas Gardell.

Lagar helst i köket: Bakar mycket, bland annat tårtor, bullar och kakor.

Instagram: @feliciahollander

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning