Felaktiga vattenstämplar i finska pass

Polisen har informerat gränsmyndigheterna i hela världen om felet. Passen fungerar som giltiga resedokument trots felet.

För ett par veckor sedan meddelade Polisen att det fanns fel i pass som utfärdats 2012–2016. Nu har felet med en felvänd vattenstämpel upptäckts också i nyare pass, skriver Polisen i ett pressmeddelande.

– Felet är lätt att upptäcka när man tittar på visumsidorna mot ljus. På en del visumsidor är vattenstämpeln upp och ner och vattenstämpelns sidnummer stämmer inte överens med den tryckta numreringen. I pass som utfärdats 2012–2016 utgörs vattenstämpeln av en svan och i pass utfärdade från och med 2017 av en björn, skriver Polisen i pressmeddelandet.

Felet gäller endast vattenstämpeln som kan se mot ljus och trots felet fungerar passet fortfarande som giltigt resedokument. Polisstyrelsen har informerat gränsmyndigheterna över hela världen om saken, men varnar för att det ändå kan uppstå problem i utlandet med pass som har tillverkningsfel.

– Om man märker ett tillverkningsfel i sitt pass ska man föra det till en polisstation som behandlar passärenden. Ett nytt pass utfärdas kostnadsfritt i stället för det felaktiga passet för den återstående giltighetstiden för det felaktiga passet, skriver Polisen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03