"Fel rådgivare har lett till statlig utförsäljning"

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki. Bild: Roni Rekomaa

Statliga företag har privatiserats oskickligt, för billigt och utan att tänka på statens bästa. Det uppgav Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki i riksdagen på tisdagen.

Han tycker att Fortum är det mest sorgliga exemplet på utvecklingen, men nämnde även Neste, Valmet, Outokumpu och Kemira.

– Om inga Fortumaktier hade sålts så skulle utdelningarna i sin helhet ha gått till finska staten och staten skulle fram till denna dag ha fått mer än tre gånger så mycket inkomster från Fortum och Neste Oil som man fick vid försäljningen, sade Arhinmäki.

Statsminister Juha Sipilä (C) överväger inget kategoriskt nej till att staten minskar sitt ägande.

– Varför tror man inom vänstern att det inte finns något nytt som staten kan gå med i och förstärka samtidigt som man ger upp något där statens roll inte längre är så viktig? Jag tycker det behövs ett naturligt kretslopp även här, sade Sipilä.

Ärendet diskuteras eftersom regeringen håller på och filar på en ny strategi för statlig ägarstyrning. Planer finns på nya försäljningar som ska finansiera nya statliga projekt, bland annat regeringens spetsprojekt.

Sipilä hade på tisdagen inga besked om vad som eventuellt kan vara till salu.

– Statens ägande måste gå att motivera med strategiska intressen, ett samhälleligt specialuppdrag, en förnyelse av näringslivet eller försvarande av blåvitt ägande, räknade Sipilä upp.

Enligt honom ska det statliga ägandet i framtiden helst bli en ständig förnyelseprocess snarare än ett sätt att bevara egendom.

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund uttryckte en önskan om att pengarna används till något produktivt.

– Jag förhåller mig fördomsfritt till detta, men ni står inför att försöka övertyga oss, sade Haglund.

Elbolaget Caruna har varit på tapeten på sistone. Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne anser att bolagets snabba prishöjningar är ett varnande exempel på hur det kan gå då staten ger upp sitt ägande. Rinne vill i fortsättningen att det i samband med försäljningar också sätts in åtgärder för att de nya ägarna inte ska skatteplanera bort vinsterna ur landet.

– De internationella investerarnas svaga intresse för att betala skatt är allmänt känt, sade Rinne.

Intensivt år

År 2016 väntas bli intensivt för både regering och riksdag. Den stora social- och hälsovårdsförnyelsen pågår i högsta grad fortfarande, precis som debatten om lokala avtal. I slutet av våren gör regeringen en bedömning om det önskade sparmålet på fyra miljarder euro kommer att uppfyllas. Om siffrorna ser dåliga ut kan det bli nya nedskärningar. Sipilä konstaterade på tisdagen att regeringen håller fast vid att besparingarna ska uppnås under den pågående, fyra år långa mandatperioden.

Under våren väntas också ett stort paket med lagförslag, som ska göra det lättare att anställa. För arbetsgivarna väntas lagarna leda till tydliga försämringar i arbetsvillkoren.

Två stora rapporter om utrikes- och säkerhetspolitik väntas också bli klara under våren.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03