Fel jämförelse, Juha Sipilä!

Bild: Markku Ulander

Allt våld är fel, särskilt det som drabbar totalt oskyldiga människor. För samhället är våld som politisk handling en mycket farlig företeelse.

Det dröjde länge innan statsminister Juha Sipilä reagerade på Finska motståndsrörelsens våldsdåd. När han äntligen uttalade sig sent på måndagseftermiddagen nämnde han dråpet i Otanmäki i Kajanaland i samma mening som nazistvåldet vid Järnvägsstationen i Helsingfors. I Otanmäki anklagas två asylsökande för dråpet på en person och för att ha rånat en annan.

I båda fallen har en totalt oskyldig person utsatts för våld, med dödlig utgång.

Allt våld är fel. För dem som drabbas av våldet är orsakerna egala. Men ett samhälle där våld används som politiskt medel är inne på en farlig väg.

Finska motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk organisation som använder våld som ett medel för att nå sina politiska mål. De har attackerat kandidater från Samlingspartiet och Vänsterförbundet i Uleåborg inför riksdagsvalet 2011. De har gjort sig skyldiga till en knivhuggning i Jyväskylä 2013 i samband med en presentation av Li Anderssons, Mikael Brunilas och Dan Koivulaaksos bok om extremhöger i Finland. Sommaren 2015 stormade de in i ett varuhus i Jyväskylä och misshandlade tre personer.

Målet för den här disciplinerade organisationen är att störta det demokratiska samhället och införa ett auktoritärt, nationalistiskt styre.

Varken deras mål eller deras medel är förenliga med lagstiftningen i Finland. Den här rörelsens medlemmar utövar våld som ett politiskt vapen, för att skrämma och tysta människor. Det har helt andra dimensioner än enskilda våldsutövares olyckliga handlingar.

I sin blogg skriver Juha Sipilä många bra saker, men kontexten blir helt fel på grund av sammankopplingen mellan olika former av våld.

Timo Soini (Sannf) gör i måndags samma koppling i sin blogg, där han ägnar frågan hela fem rader.

Soini borde uppmärksamma kontakterna mellan en del av sina partimedlemmar, särskilt riksdagsledamöter som Olli Immonen, och Finska motståndsrörelsen. Enligt Helsingin Sanomat poserar Olli Immonen på en bild från Eugen Schaumans grav sommaren 2015 bland annat tillsammans med personen som misstänks för grovt dödsvållande vid Järnvägsstationen. Immonen är ordförande för organisationen Suomen Sisu, som har kontakter med den så kallade motståndsrörelsen.

Om inte Timo Soini och Sannfinländarna ingriper mot det här samröret accepterar de det. Det är definitivt ett problem också för de två övriga regeringspartierna Centern och Samlingspartiet.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning