Fel i antidopningsreglerna – men Haralas besvär avslaget

Lotta Harala har inte tävlat under 2021 på grund av skadebesvär. Arkivbild. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Idrottens rättskyddsnämnd konstaterar att Finlands antidopningsregler var oklara. Men Lotta Haralas besvär blir avslaget.

Häcklöparen Lotta Haralas besvär i idrottens rättsskyddsnämnd blev avslaget. Finlands centrum för etik inom idrott Suek:s disciplinutskott bestämde i juni att Harala hade brutit mot sin avstängning då hon tränade med Tammerfors idrottsakademi.

Harala testade positivt för en förbjuden substans i augusti 2020 och inledde frivilligt en avstängning. Suek dömde henne i januari till en tre månader lång avstängning. Harala hävdade att hon oavsiktligt fått i sig stimulanten metylhexanamin via ett kosttillskott. Disciplinutskottet ansåg att hennes förklaring var trovärdig.

Senare framkom det dock att Harala tränat med Tammerfors idrottsakademi under sin avstängning, vilket inte är tillåtet enligt den internationella antidopningsbyrån Wadas reglemente. I mars inledde Suek en ny utredning och i juni beslöt disciplinutskottet att Harala brutit mot sin avstängning, Hon fick dock inte några ytterligare följder.

Enligt idrottens rättskyddsnämnd var Finlands motsvarande antidopningsreglemente från 2015 otydligt på den punkten, även om antidopningskommitténs reglemente borde följa Wadas reglemente. I Finlands antidopningsreglemente stod ingenting om att det är förbjudet att delta i organiserad träning under avstängningen.

Rättskyddsnämnden avslog ändå Haralas besvär. Suek hade på förhand gett henne ytterligare instruktioner om vad som är tillåtet och inte tillåtet under avstängningen.

Harala har inte tävlat under 2021. Hon har bland annat dragits med en stressfraktur och problem med baklåren.

År 2020 satte Harala sitt PB i 100 m häck, 13.07. Hon vann FM-guld 2017.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning