Domprosten om prygelvideo: "Fel att utnyttja kyrkans budskap"

Prygel framför kyrkan. Här handlar det om den obligatoriska skolsvenskan, i Finsk Ungdoms regi. Bild: Skärmavbild

Domprosten Matti Poutiainen vid Helsingfors domkyrkoförsamling hade inte tillåtit videoinspelningen mot skolsvenskan på Domkyrkans trappa. Men Finsk Ungdom bad aldrig om lov.

Domkyrkans trappa är visserligen en allmän plats öppen för alla, men det hör till att den som vill ordna något evenemang eller till exempel en demonstration här ber om lov. Hade Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom hörsammat den regeln hade det sannolikt blivit nej.

– Videons innehåll är sådant att det inte passar på kyrkans trappor. Man kan inte heller förstå det som humor. Jag hade inte förordat inspelningen, kommenterar domprosten Matti Poutiainen.

I videon stretar ungdomsförbundets ordförande Sebastian Tynkkynen uppför trapporna iförd endast höftskynke medan han blir piskad, under det att en röst i en travesti på Fader vår ironiserar över den obligatoriska skolsvenskan.

– Här hänvisas indirekt till kyrkans budskap. Jag tycker inte om det sätt på vilket man utnyttjar kyrkans budskap för egna syften. Det är dålig smak.

I regel är det församlingsrådet som fattar beslut om vilka evenemang som får ordnas på kyrktrapporna, i brådskande fall Poutiainen. Men nu fanns inget sådant lov.

– Nej, ingen har vare sig bett om eller fått lov för inspelningen.

Några juridiska konsekvenser av underlåtelsen blir det ändå knappast, men kanske en not från församlingen.

– Vi kommer förmodligen att ta kontakt med ungdomsförbundet och göra klart att det gäller att be om tillstånd om de vill ordna någonting här i framtiden. Om nu budskapet inte redan gått fram i offentligheten, säger Poutiainen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning