Snart kan USA:s slalomstjärna vara störst av alla

Mikaela Shiffrin hamnade i en livskris när hennes pappa oväntat gick bort. Sedan misslyckades hon i OS. Nu är amerikanskan tillbaka på toppen – och snart kan hon vara större än Ingemar Stenmark.

Mikaela Shiffrin närmar sig Ingemar Stenmark. Arkivbild.
03.01.2023 16:05
Mikaela Shiffrin tog sin första världscupseger i Åre den 20 december 2012. Tio år och nio dagar senare tog hon sin 80:e i österrikiska Semmering – hennes fjärde raka seger i världscupen.
Det innebär att endast Lindsey Vonn och Ingemar Stenmark har fler segrar i den alpina världscuphistorien än 27-åriga Shiffrin. För att tangera Vonn krävs två segrar till – upp till Stenmark är det sex.

De har flest alpina världscupsegrar

86: Ingemar Stenmark, Sverige (sista segern 1989).
82: Lindsey Vonn, USA (2018).
80: Mikaela Shiffrin, USA (aktiv).
67: Marcel Hirscher, Österrike (2019).
62: Annemarie Moser-Pröll, Österrike (1980).
Källa: TT
Den här veckan kör damerna slalom i Zagreb på onsdag och torsdag samt storslalom i Kranjska Gora på lördag och söndag. Shiffrin kan alltså klättra förbi sin landsmaninna Vonn väldigt snart. Förstaplatsen är också inom räckhåll säsongen 2022–2023 – men det vill 27-åringen inte fundera på.
”Jag slutade önska mig saker för ungefär tre år sedan. Jag är bara här för att åka, tillsammans med mina lagkamrater och framför de fantastiska åskådarna och alla människor involverade. Jag kunde inte drömma om något mer”, sade Shiffrin till ESPN efter succén i Semmering.
Shiffrin har balanserat uppe på världstoppen samtidigt som hon stött på motgångar i form av skador och en stor familjetragedi.
Anna Swenn Larsson och Mikaela Shiffrin delade prispall under VM i Åre 2019. Shiffrin tog guld i slalom, Swenn Larsson tog silver. Arkivbild.

”Det är sorg”

Våren 2022 skrev storstjärnan en personlig text i The Players Tribune om sorgen som finns kvar, och som hon ständigt känner, efter pappa Jeffs hastiga död 2020. En månad före inlägget hade den amerikanska superstjärnan lämnat vinter-OS i Peking utan medalj.
”Vissa dagar har jag perfekta ögonblick. Perfekta svängar. Perfekt teknik. Jag glömmer smärtan. Jag minns min pappa på avstånd och när jag kommer upp i en backe känns det som att det är den enda platsen där jag verkligen kan andas. Och sedan andra dagar känns det fortfarande bara skit. Det är svårt att sätta ena foten framför den andra. Det är sorg.”

Mikaela Shiffrin

Ålder: 27 år, fyller 28 i mars.
Född: Vail, Colorado, USA.
Familj: Mamma Eileen, storebror Taylor. Pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde, norsk alpinstjärna.
Meriter i urval: 80 världscupsegrar, 6 VM-guld, 2 OS-guld, 4 totala världscupsegrar.
Shiffrin är den första, och hittills enda, som vunnit minst en världscuptävling i alla sex alpina skidgrenar: slalom, storslalom, störtlopp, super-G, kombination och parallellslalom.
Källa: TT
Enligt Shiffrin delade hon skidintresset med sin far – något som gjort tävlandet extra tufft.
”När han var borta ville jag inte åka skidor. Jag ville inte äta. Jag ville inte ens sova. Jag var så rädd för drömmarna”, skriver hon.
Nu är hon tillbaka på segertåget, har tagit fyra raka världscupsegrar, och jagar Vonn och Stenmarks rekord.
Mikaela Shiffrin med sin pappa Jeff, som hastigt gick bort 2020. Arkivbild.

ANDRA LÄSER