Feelgood med nervös energi

Behövande. Tiffany (Jennifer Lawrence) och Pat (Bradley Cooper) hjälper varandra. Bild: Nelonen

Trots ett problematiskt slutbudskap är David O'Russells feelgood-drama fyllt av fina skådespelarprestationer och oväntade svängar.

Silver Linings Playbook, Nelonen 21.00

Det finns regissörer som har en favoritskådespelare. Martin Scorsese jobbar gärna med Leonardo DiCaprio. Todd Haynes jobbar gärna med Cate Blanchett. Kelly Reichardt jobbar gärna med Michelle Williams. Men David O'Russell har inte bara en utan tre. Hans tre senaste filmer Silver Linings Playbook (2012), American Hustle (2013) och Joy (2015) har alla haft Jennifer Lawrence, Bradley Cooper och Robert De Niro i varierat stora roller.

I Silver Linings Playbook, baserad på Matthew Quicks roman, är det Bradley Cooper som står i centrum. Han spelar den bipolära Pat Solitano som har förlorat sitt jobb, sitt hus och sin familj och tillbringat 8 månader på en psykiatrisk institution. Men hans mamma (Jacki Weaver) tycker att det räcker och tar hem honom. Hemma finns också hans far (Robert De Niro), en fotbollstokig, spelberoende och vidskeplig man som nyligen förlorat sitt jobb och nu försöker vinna stort för att kunna öppna en egen restaurang. Både Pat och hans far kämpar även med ilska och våldsamhet. Det finns fler likheter mellan dem än fadern klarar av att se.

Pat är fast besluten om att vinna tillbaka sin fru Nikki men en tidigare incident gör att han har kontaktförbud. Via gemensamma vänner träffar han Tiffany (Jennifer Lawrence), nybliven änka med egna problem. Hon lovar att leverera ett brev till Nikki om Pat i gengäld deltar i en danstävling tillsammans med henne. Motvilligt går han med på arrangemanget.

Silver Linings Playbook har en genomgående nervös energi som både utmattar och imponerar. Den lever och rör sig i enlighet med Pats hysteriska humörsvängningar och Tiffanys aggressioner. Här skriks det mest hela tiden, folk slåss, springer, talar i munnen på varandra och grälar. Det finns knappt en lugn stund i hela filmen. Men O'Russell lyckas på något sätt få ihop det.

Cooper gör sin bästa roll till dags dato medan Lawrence är sitt mest uppskruvade jag och tar ut hela registret här. Det är på gränsen till yvigt, men hon håller sig på rätt sida hela vägen igenom och för det belönades hon med en Oscarstatyett. Oväntat imponerande är De Niro som spelar lyhört och sårbart. Hans karaktär är på många sätt den mest fascinerande och mångfacetterade i hela filmen.

Det här är en feelgood-film med en hel del oväntade ingredienser. Till stor del lyckas den med sin balansgång mellan humor och tunga ämnesval, men jag förblir ändå lätt kritisk till det tillrättalagda slutet som på något plan lyckas förmedla att psykisk ohälsa kan kureras bara du har någon att dansa med.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03