I dag firar vi kattens dag – gör så här om en geting eller huggorm varit framme

Veterinärer påminner om att kattägare ska vara förberedda på att olyckor inträffar. Ifall din fyrfota vän haltar hem efter att ha blivit huggormsbiten gäller det att agera snabbt och inte vara handlingsförlamad.

Katten Soma trivs i höga gräs. Det gör också fästingar.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
08.08.2022 19:01
Måndagen den 8 augusti firar vi katternas dag. Dagen till ära påminner veterinärer om att kattägare ska ta väl hand om sina fyrbenta vänner. Under sommaren finns det nämligen flera faror för nyfikna katter, och när olyckan är framme gäller det att inte vara oförberedd som kattägare.
”I värsta fall kan ett getingstick orsaka en allergisk reaktion hos en katt. Ett stick i halsen eller vid munnen är farligt för en katt eftersom sticket kan orsaka svullnad och täppa luftvägarna. Då är det skäl att genast kontakta en veterinär.", skrivet veterinären Teija Immonen som är specialiserad på katter i ett pressmeddelande.
Hon jobbar på kattkliniken Felina, och påminner om att förutom getingar också huggormar, fästingar, blågrönalger, värmeslag och vätskebrist är reella faror katter kan råka ut för.

Vårda inte på fel sätt

Getingar kan vara aggressiva på sensommaren, och enligt Immonen lönar det sig att vara förberedd på getingsting. Speciellt tassar kan råka illa ut eftersom katter ofta tycker om att leka och peta på det som är intressant.
Det lönar sig hålla sin katt kopplad och inte låta den äventyra på egen hand, speciellt inte om man vet att huggormar trivs på området.
Tabletter mot huggormsbett, som exempelvis "Kyypakkaus", påminner hon också om att man inte får ge till en katt ifall man inte vet om det är en huggorm eller en geting som varit framme. Det är i sig omtvistat ifall Kyypakkaus över huvud taget hjälper, eftersom en del experter anser att kortison inte hjälper mot huggormsbett. HBL har tidigare skrivit om det här.
Läs också: ”Kyypakkaus” är ett slöseri med pengar – vetenskapen talar emot den påstådda effekten
Särskilt i södra Finland är fästingar något som de flesta utekatter råkar ut för. Här rekommenderar Immonen förebyggande åtgärder, som att ge fästingpiller eller andra läkemedel före katten äventyrar i fästingområden.
”Sjukdomar som sprids med fästingar är svåra att konstatera, så det vettigaste är att sträva efter att förebygga infektion.”
Ifall katten inte får gå fritt utomhus är det också möjligt att undvika att röra sig på platser där faror lurar. Det lönar sig till exempel inte att låta katten gå fritt på områden där man vet att huggormar lurar.

ANDRA LÄSER