Kända textilmärken får gemensam ägare

Nej, det blir inga stora tulpaner på Makias T-tröjor eller någon Makia-logga på Vallillas eller Finlaysons örngott. Men varumärkena Makia, Vallilla, Finlayson samt en femtedel av Sasta samlas i nygrundade Manna & co, för att växa tillsammans.

Makia, Vallila och Finlayson går ihop och får en gemensam ägare. Arkivfoton.
Makia, Vallila Interior och Finlayson med dotterbolaget Reinon & Ainon grundar ett gemensamt holdingbolag, Manna & Co, men kommer att fortsätta att arbeta som separata företag. Manna & Co ägs av ägarna till de företag som ingår i det nya bolaget. Manna köper också 20 procent av aktierna i Sasta, de övriga företagen övergår i sin helhet till det nya bolaget.
Exakt hur andelarna i Manna kommer att fördelas mellan ägarna är inte klart ännu, men ägarstrukturen skapas genom att ägarna lägger in både aktier och kapital.
Det var idel nöjda miner när Vallilas Anner Berner, Makias Totti Nyberg, Finlaysons Mikko Koponen och Mannas styrelseordförande Risto Voutilainen presenterade det nya bolaget på tisdagen. Tanken på samarbete har grott en längre tid och Voutilainen konstaterar att det här är en bra lösning för företagen som alla har starka varumärken, men som vart för sig kan ha svårt att uppnå en tillräcklig tillväxt.
– Nu får vi många experter på design under samma tak, vi får en möjlighet att utveckla nya produktkategorier och vi får en möjlighet att växa både här hemma och internationellt, säger styrelseordföranden.
Makias Totti Nyberg, Risto Voutilainen och Mikko Koponen från Finlayson och Vallilas Anne Berner är alla lika övertygade om att det gemensamma bolaget Manna & Co blir en framgångshistoria.
Vallilas direktör Anne Berner är på samma linje. Det här är en bra sak, tycker hon. Med ett gemensamt holdingbolag kan alla parter tryggt ta sig framtiden an. Men viktigt är också att alla företag inom Manna är ekonomiskt starka vart för sig, det ger det nya bolaget en möjlighet att starta ut en stark position. Mannas pro forma omsättning är till en början 90 miljoner euro och företaget sysselsätter 350 personer. Siktet är ställt på tillväxt.

Eget koncept

Det är inte så att Manna utmanar några existerande företag utan man är ute efter att skapa sitt eget koncept.
– Vi vill utveckla någonting nytt, mycket kommer att vara digitalt även om vi inte överger de fysiska affärerna heller, säger Berner.
De tre företagen som i sin helhet ingår i Manna har jobbat tillsammans förr och samarbetet förstärks i och med det nya holdingbolaget. Makia och Vallila har redan en gemensam kollektion på kommande, en som föddes redan innan det gemensamma bolaget var ett faktum. Mer än så vill Totti Nyberg inte avslöja innan kollektionen ges offentlighet. Både han och Berner är ändå noga med att framhålla att varje företag håller sin egen affärsidé och sitt eget affärskoncept. Sedan samarbetar man kring till exempel export eller logistik men också i produktdesignen.
Coronapandemin har lett till att företagen bakom Manna sett hur starkt och snabbt näthandeln kan växa och hur snabbt konsumenternas beteende förändras.
– Det är viktigt för oss att kunna agera snabbt, säger Totti Nyberg.
Det fjärde företaget i Manna, Sasta, tillverkar kläder och utrustning för uteliv, till exempel kläder för jakt och fiske. I nuläget har en ägare med 20 procent av aktierna i Sasta valt att sälja sin andel till Manna.
Manna & Co är öppen även för att ta in nya företag, om de bara fyller kriterierna, uppger Voutilainen.
– Det viktiga är att företaget är inhemskt, har ett starkt varumärke och en produkt som intresserar enskilda konsumenter, säger han.
Berner, Nyberg och Finlaysons vd Mikko Koponen konstaterar att personalen i de olika företagen ser fram emot att få samarbeta.
Som holdingbolag kommer Manna när företaget väl fungerar att ha en personal på cirka 20 personer. Tanken är att samla stödfunktonerna såsom it och ekonomihantering där.
ANDRA LÄSER