Federer kritiserar domare efter "peptalk" – "Det ska inte hända"

Nick Kyrgios under matchen. Bild: AP Photo/Seth Wenig

Tennisdomaren Mohamed Lahyani har skapat rubriker i US Open. Halvvägs in i andra set mellan Nick Kyrgios och Pierre-Hugues Herbert gick Lahyani ner från sin stol för att prata med Kyrgios – som sedan vände matchen.

Australiern Nick Kyrgios hade förlorat första set och låg under med 0–3 i andra set och hade det tufft mot fransmannen Herbert. Det var då Lahyani klättrade ner från sin stol och gick fram till Kyrgios.

– Jag vill hjälpa dig. Det här är inte du, det vet jag. Du är bra för tennisen, hörs Lahyani säga i samtalet som pågick i drygt en minut.

Kyrgios vände och vann setet med 7–6 och vann även de efterföljande seten. Därmed avancerar den 30-rankade australiern till tredje rundan där han ställs mot världstvåan Roger Federer, som har uppmärksammat incidenten mellan Kyrgios och Lahyani.

– Som domare tar du beslut från stolen, även om du gillar det eller inte. Man går inte fram och pratar så där, det är min åsikt, säger Federer.

Schweizaren var mycket kritisk till Lahyanis agerande.

– Jag vet inte vad han sade och jag bryr mig inte om vad han sade. Han var där för länge. Det var en konversation och det kan förändra hur du tänker. Det spelar ingen roll om det är en massör, läkare eller domare. Det här ska inte hända igen, säger han.

Kyrgios motståndare, Pierre-Hugues Herbert, riktade också skarp kritik mot domare Lahyani.

– Han kan prata med honom från stolen. Han behöver inte gå ner. Han behöver inte säga de ord han sa på videon. Det är inte hans jobb. Jag tror inte att han är en tränare, utan en domare, säger Herbert.

Under utredning

Kyrgios tonade själv ner incidenten.

– Han sade att han gillar mig. Jag är inte säker på om det är uppmuntran. Han sade bara att det inte såg bra ut, säger Kyrgios.

US Open har via ett uttalande på Twitter meddelat att Lahyani klev ner från stolen för att Kyrgios inte kunde höra honom på grund av ljudet från publiken. Lahyani ska ha varit orolig för att Kyrgios behövde läkarvård, samt att han ville informera spelaren att om han fortsatte visa upp ett bristande intresse skulle Lahyani, i egenskap av domare, vara tvungen att vidta åtgärder.

Enligt New York Times journalist, Ben Rothenberg, är händelsen under utredning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03