Federer inför finalen: "Som ett skolprov"

Roger Federer möter Novak Djokovic i Wimbledon-finalen. Bild: Daniel Leal-Olivas / AFP / Lehtikuva

Allt jobb är redan gjort. Roger Federer vet att det inte finns så mycket mer han kan göra för att förbättra sina chanser att spela hem sin 21:a grand slam-titel i karriären.– Det är som i skolan, säger schweizaren inför söndagens Wimbledon-final mot Novak Djokovic.

– Samma dag som du ska ha provet, då läser du... inte så många böcker. Du har inte tid till det heller, säger 37-åringen.

– Det är ganska uppenbart att jobbet gjorts långt innan. Jag har haft ett väldigt stabilt år... stjärnorna står rätt på himlen. Det gör att jag kan gå in i matchen med mycket självförtroende.

Med åtta Wimbledon-titlar i prisskåpet har Federer all rätt att vara självsäker. Men Djokovic, å andra sidan, är själv fyrfaldig mästare på London-gräset och kan tangera svenske legendaren Björn Borg med fem titlar.

"Stressar dig"

Och ännu viktigare: Serben slog Federer i två raka Wimbledon-finaler 2014 och 2015.

– Alla vet hur bra han är, på alla underlag, men särskilt här, säger Djokovic om schweizaren.

– Det här underlaget passar hans spel väldigt bra. Han älskar att spela väldigt fort. Sätter press på motståndaren och ger dig ingen tid. Han stressar dig till allt. Så för spelare som kanske Nadal (Rafael) eller jag själv, som gillar att ha lite mer tid, är det en konstant press som du måste hantera.

Trots att Djokovic, som är etta i världen, har mött Federer i flera stora finaler och kanske har ett hum om vad som väntar, erkänner han att det kittlar i magen.

Wilanders tips: Djokovic

– Självklart kommer jag vara uppspelt och nervös och allt du kan tänka dig. Jag ska göra mitt bästa för att försöka kontrollera det och spela min bästa tennis, säger 32-åringen.

Vem som vinner?

Svenske legendaren Mats Wilander håller Djokovic som favorit.

– Det är svårt att inte se Novak som en ganska klar favorit till titeln eftersom Federers vapen förmodligen är hans serve, och Novak hittar ett sätt att neutralisera den, säger den tidigare världsettan.

– Federers serve är inte så hård, men välplacerad... så Novak kommer att svara på de flesta servarna och sedan är han med i matchen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning