Federer: "Älskar att spela mot Nadal"

Dags för supermöte mellan giganterna. Bild: Ben Stansall/Lehtikuva

Roger Federer i semifinal mot Rafael Nadal i Wimbledon. För första gången på elva år möts de två giganterna på gräset på All England Club. – Jag är såklart spänd inför mötet med Roger här på Wimbledon igen efter så lång tid, säger Nadal.

Herrtennisens tre giganter Novak Djokovic, Roger Federer och Rafael Nadal har haft en lätt väg genom grästurneringen i södra London – och kvartsfinalerna var inte annorlunda än tidigare matcher.

Federer vann sin hundrade match i Wimbledon när han besegrade japanen Kei Nishikori. Den 37-årige schweizaren tappade oväntat första set, men vann sedan tre raka (4–6, 6–1, 6–4, 6–4).

I semifinalen på fredag väntar Rafael Nadal. Spanjoren vann enkelt mot amerikanen Sam Querrey med 7–5, 6–2, 6–2.

Federer och Nadal har mötts 39 gånger totalt – Nadal har vunnit 24 av dessa.

13 av de mötena har varit i grand slam-turneringar – och då har Nadal tagit hem segern tio gånger.

De har mötts tre gånger i Wimbledon, samtliga gånger i final.

Federer vann 2006 och 2007, innan Nadal vann 2008.

Senast de möttes var i semifinalen i Franska mästerskapen där Nadal vann i tre raka set.

Möttes i finalen 2008

Det är första gången de båda rivalerna möts i den anrika grästävlingen sedan finalen 2008 då Nadal bröt Federers fem år långa titelsvit i Wimbledon. Matchen pågick i fyra timmar och 48 minuter innan spanjoren vann med 6–4, 6–4, 6–7, 6–7, 9–7.

Inför fredagens semifinal har 37-årige Federer tappat två set i turneringen, och Nadal bara ett.

– Det känns jättebra. Det är svårt att föreställa sig att vi skulle vara i den här situationen igen, men här står vi. Jag är glad över vinsten idag (onsdag) men såklart spänd inför mötet med Roger här på Wimbledon igen efter så lång tid, säger 33-åriga Nadal.

Även Federer ser fram emot mötet:

– Vi har mycket info på Rafa, och han på mig. Jag vet att folk alltid hajpar upp dessa matcher stort. De gjorde det i Paris i år. Jag älskar att spela mot honom här på Wimbledon. Men jag går in i det som vilken match som helst.

Djokovic enkelt vidare

Novak Djokovic levde upp till förväntningarna i sin kvartsfinal och tog en klar vinst mot den 23-rankade belgaren David Goffin.

Den serbiske tennisstjärnan hade visserligen vissa besvär med att ta hem ett förhållandevis jämnt första set med 6–4 – men resten av matchen blev en bekväm resa. Den fyrfaldige Wimbledonmästaren vann till slut i tre raka set, 6–4, 6–0, 6–2

– Det kunde gått annorlunda om jag hade förlorat första set, men jag är väldigt nöjd med andra och tredje set, säger Djokovic.

Härnäst ställs han mot spanjoren Roberto Bautista Agut. Bautista Agut vann över argentinaren Guido Pella med 7–5, 6–4, 3–6, 6–3.

– Novak är nummer ett i världen och han spelar väldigt bra på gräs, säger Bautista Agut som mött serben tio gånger i karriären och vunnit tre av dem.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning