Federer åker ur Wimbledon

Roger Federer är utslagen i Wimbledon. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Det är färdigspelat för Roger Federer i Wimbledon.Hubert Hurkacz vann i tre raka set – och avslutade matchen med utklassningssiffror.

Åtta titlar på Wimbledons gräs och totalt 20 grand slam-titlar – flest någonsin tillsammans med Rafael Nadal – har det blivit för Roger Federer. Men frågan är om det blir några fler för den schweiziske tennislegendaren som fyller 40 år i augusti.

Federer, som har dragits med stora skadeproblem de senaste åren, fick på onsdagskvällen respass redan i Wimbledons kvartsfinal.

Mot 18-rankade polacken Hubert Hurkacz föll han i tre raka set, 3–6, 6–7, 0–6. Matchen var Hurkacz första grand slam-kvartsfinal någonsin.

– Det var otroligt speciellt att möta Roger här, det var en dröm som gick i uppfyllelse. Han har så otroligt många speciella ögonblick här, säger Hurkacz.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det första gången sedan 2002 som Federer förlorar en match i Wimbledon i tre raka set. Det är också första gången han förlorar ett set med 0–6 i den klassiska turneringen.

En tungviktare som det gick bättre för var världsettan Novak Djokovic som nu kommer allt närmare att tangera Rafael Nadals och Federers rekord på 20 grand slam-titlar inom herrtennisen. Djokovic har totalt 19 grand slam-titlar och nosar nu på ytterligare en.

Ungerns första manliga kvartsfinalist i Wimbledon sedan 1948, Marton Fucsovics, mäktade inte med att stoppa serben. Djokovic vann i tre raka set med 6–3, 6–3, 6–4.

Nu väntar en semifinal mot kanadensaren Denis Shapovalov för Djokovic.

Följande spelare har flest segrar i tennisens fyra stora turneringar – Australien Open, Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open:

20: Roger Federer (Schweiz), Rafael Nadal (Spanien)

19: Novak Djokovic (Serbien)

14: Pete Sampras (USA)

12: Roy Emerson (Australien)

11: Rod Laver (Australien), Björn Borg (Sverige)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning