Högerextremt nätverk i Tyskland åtalas för terrorplaner

De ska ha planerat attacker mot invandrare, muslimer och politiker, med målet att starta ett inbördeskrig. Nu ställs elva tyska högerextremister inför rätta i Stuttgart misstänkta för terrorplaner, rapporterar tyska medier.

Riksdagshuset i Berlin var ett av gruppens tilltänkta mål.
En medlem i den så kallade "Gruppe S" befinner sig fortfarande på fri fot. De övriga, i allt ifrån 30- till 60-årsåldern, greps i februari i fjol och anklagas för att ha planerat och införskaffat vapen för att genomföra flera attentat, enligt tyska public service-kanalen ARD.
Medlemmarna i gruppen ska ha en bakgrund i olika högerextremt anstrukna medborgargarden och liknande grupper. En av dessa grupper skrev vid ett tillfälle på Facebook att man planerade ett "krig".

"Kaos och rädsla"

Utöver medlemmarna i "Gruppe S" åtalas en tolfte man, en tidigare polis, för stöd till gruppen, skriver BBC.
Nätverket ska bland annat ha planerat en attack mot förbundsdagen i Berlin.
– Gruppe S ville likvidera ledamöter av förbundsdagen, mörda framstående politiker och på så vis utlösa kaos och rädsla i republiken, säger Cem Özdemir, förbundsdagsledamot för De gröna från Stuttgart, till tv-kanalen ZDF.

Över 30 000 högerextrema

Tyskland har de senaste åren skakats av flera högerextrema terrordåd. I februari i fjol sköt en rasist ihjäl nio personer med invandrarbakgrund i Hanau, och samma höst dödades två i ett antisemitiskt dåd i Halle. Sommaren 2019 mördades lokalpolitikern Walter Lübcke, som tagit ställning för flyktingars rättigheter, av en 46-årig nazist.
Inrikesminister Horst Seehofer har beskrivit högerextremismen som "det största hotet mot demokratin i Tyskland" och lovat hårdare motåtgärder från myndigheterna.
Tyska författningsskyddet (BFV) räknar med att det i slutet av 2019 fanns omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8 000 fler än året innan. 13 000 av dem betraktas som våldsbenägna.
ANDRA LÄSER