För lite lön, långa dagar, madrasser på golvet – Helsingforspolisen misstänker ocker och människohandel

Långa arbetsdagar, bostad med bara madrasser på golvet, krav på återbetalning av redan från början för små löner. Helsingforspolisen misstänker ockerliknande diskriminering och människohandel inom ett städföretag samt ett företag i skönhetsbranschen. 

Arbetstagarna på ett städföretag jobbade långa dagar men fick betalt för åtta timmar, samtidigt som de måste betala tillbaka halva lönen i kontanter. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
31.12.2022 13:46 UPPDATERAD 02.01.2023 14:47
Människohandelsgruppen inom Helsingforspolisen misstänker att ett par har gjort sig skyldigt till ockerliknande diskriminering i arbetslivet inom ett städföretag.
Paret ska ha haft arbetstagarna att jobba långa dagar, samtidigt som de har fått lön för bara åtta timmar. Dessutom misstänks mannen i paret ha tvingat de anställda att betala tillbaka hälften av den lön som de fått till honom. Återbetalningen skulle ske kontant.
Mannen misstänks ha drivit företagsverksamhet i sin hustrus namn eftersom han själv har stora summor pengar i utsökning efter tidigare brottsdomar.
De misstänktas egendom och företagets egendom har belagts med kvarstad. Polisen uppger i ett pressmeddelande att fallet går till åtalsprövning i början av året.
Detsamma gäller en annan brottshelhet som människohandelsgruppen har utrett, den här gången inom skönhetsbranschen. 
I det fallet misstänker polisen människohandel, ockerliknande diskriminering i arbetslivet och skattebedrägeri.
Enligt polisen har en utländsk företagare lockat arbetstagare från sitt hemland till Finland, med löfte om en månadslön på 1 900 euro. Målsägandena har kommit till Finland på turistvisum men ändå börjat jobba på företaget.
De har inte fått månadslön utan lön per kundbesök, ungefär en tredjedel av den summa som kunden har betalat för tjänsten. Enligt ett pressmeddelande misstänker polisen att momsen dessutom har dragits av, vilket ytterligare minskar inkomsterna.
Till en början har arbetstagarna bott tillsammans med arbetsgivaren. Hen har sedan hyrt en bostad där de har bott. De har betalat ungefär 250 euro per person för boendet, trots att det enbart funnits madrasser på golvet. 
Arbetstagarna har jobbat från några månader till nästan ett år. Kriminalkommissarie Nils Majewski säger i pressmeddelandet att polisen misstänker att företagaren lovat betala lönerna senare, när målsägandena fått arbetstillstånd. Några löner hade ändå inte betalats ut när förundersökningen inleddes.
En person är häktad misstänkt för brott och egendom har belagts med kvarstad. 

ANDRA LÄSER