Städpippi med otippade följder

Nadja Anderssons bilderboksdebut är både rolig och träffande. Här finns humor och dramatik för alla åldrar. Det bästa är ändå att historien är så genomgående bilderboksberättad.

Nadja Anderssons bilderbok påminner om att man ska städa med måtta.

Nadja Andersson

Hönans kalas
Schildts & Söderströms 2017.
I december kan en lätt drabbas av städiver inför alla festligheter. Det gör även hönan Henna som i Nadja Anderssons sprittande bilderbok Hönans kalas vill göra fint hemma innan vännerna kommer över på fest men inser att hon varit en total tidsoptimist. I stället för att sänka kraven på festförberedelserna lägger hon i ännu en växel och städar så att svetten strittar. Rent blir det, men Hennas städpippi får otippade följder och när allt strulat till sig ställs vänskapen på prov.
Anderssons berättelse är både rolig och träffande. Här finns humor och dramatik för alla åldrar. Det bästa är ändå att historien är så genomgående bilderboksberättad. Texten är stramt hållen och berättandet sköts till stor del av bilderna. Läckra blinkningar till vår bilderbokshistoria finns, särskilt i den dramatiskt utdragna dammsugarscenen som åberopar Mumintrollets och Mymlans hiskeliga färd genom Hemulens dammsugarslang i Tove Janssons Hur gick det sen?
Andersson arbetar i en collagestil som just nu är väldigt trendig och därför inte precis sticker ut i bilderboksfloran. Ändå är det otvivelaktigt finurligt att foga in fjädrar samt andra material i bilderna och stilen får väl i en finlandssvensk kontext närmast ses som en hommage till Linda Bondestams etablerade bilderboksuttryck. Att utveckla en egen bildstil tar sin tid och detta är utan vidare en lovande början.
Bilderboken om hönan Henna kommer med ett budskap om vad som är viktigt på riktigt, men gör det med glimten i ögat. Mellan raderna kan en läsa att Henna gör en höna av en fjäder när hon kör på så att hon klappar ihop och tror att festen är förstörd på grund av att hon förlorat sin fjäderdräkt. Gästerna begriper som tur är bättre. Vad spelar sådana småsaker för roll om man är vänner? Så här inför jul är Hönans kalas extra aktuell. Bäst att städa och pynta med måtta. Blir det ont om tid, släck lamporna och tänd några ljus. Då ser ingen dammråttorna.

ANDRA LÄSER