Fed vidtar krisåtgärder tredje dagen i rad

Fedchefen Jerome Powell och hans direktion har sänkt styrräntan två gånger i år, men det räcker inte, enligt president Donald Trump. Bild: Andrew Caballero-Reynolds/Lehtikuva-AFP

Dollarbrist i USA:s banksystem har för tredje dagen i rad fått USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att vidta krisåtgärder som inte har använts sedan finanskrisen 2008.

Syftet med krisåtgärderna är att trycka ned de korta marknadsräntorna i USA, som rusar uppåt när bankerna i USA har svårt att få tag på lån över natten.

Under veckan hittills har Fed skjutit till så kallat likviditetsstöd till banksystemet på sammanlagt 203 miljarder dollar.

Bankerna får tillgång till pengarna i utbyte mot skuldväxlar eller företagscertifikat.

Den senaste injektionen på 75 miljarder dollar på torsdagen kommer efter det att Fed i onsdags sänkte styrräntan till 1,75–2,00 procent. Det var den andra räntesänkningen på 0,25 procentenheter i år.

Trycket uppåt på räntor för lån över natten mellan banker förklaras av de flesta bedömare som en konsekvens av att många företag tagit hem pengar från penningmarknaden för att använda till stora kvartalsmässiga skatteinbetalningar.

Därtill bidrar att Fed på senare tid har börjat dra ned på sin balansräkning samtidigt som USA:s finansministerium för att finansiera underskott har emitterat nya stora obligationslån, vilket drar undan likviditet från marknaden för lån mellan banker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning