Fed höjer styrräntan – andra höjningen på tio år

Fed-chefen Janet Yellen.Bild: Saul Loeb

USA:s centralbank Fed höjde på onsdagen sin styrränta med 0,25 procentenheter till intervallet 0,50–0,75 procent. En strid ström positiva ekonomiska nyheter och en inflation som tickar uppåt ligger bakom det väntade beskedet.

Många bedömare tror att Fedchefen Janet Yellen och hennes kollegor avstod från en höjning vid senaste räntemötet för att inte skapa turbulens på marknaderna under slutspurten i valrörelsen inför presidentvalet. Men nu var tiden mogen att försiktigt börja dra i den ekonomiska bromsen, efter en längre period med jobbtillväxt och en inflation som segar sig långsamt upp mot Fed:s mål på 2,0 procent.

Republikanen Donald Trump, som segrade i presidentvalet, har lovat reformer som eldar på ekonomin ytterligare. Skattesänkningar, investeringar, ökad tillväxt och avregleringar hör till hans vallöften. När han tillträder i januari är Yellen och hennes kollegor i centralbankens ränteutskott beredda att höja ytterligare.

Fed tror på tre räntehöjningar under 2017.

"Bra för Finlands export"

Finanskoncernen OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen säger att räntehöjningen var väntad men att Feds prognos om att räntan kan komma att höjas hela tre gånger nästa år överträffade marknadens förväntningar.

Han säger till FNB att räntehöjningen och den positiva ekonomiska utvecklingen i USA bådar gott för Finlands och euroområdets export och konkurrenskraft. Räntehöjningen gör att dollarn stärks gentemot euron.

– Konkurrensfördelen som valutakursen ger behövs fortfarande, utöver de åtgärder som vidtagits i Finland, säger Heiskanen.

Onsdagens räntehöjning är bara den andra under den senaste tioårsperioden, och sker bara tolv månader efter den första.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33