Fed höjer knappast räntan – Japan och USA i otakt

Federal Reserves kontor i Washington. Bild: Karen Bleier

Centralbankerna i USA och Japan sammanträder denna vecka och meddelar på onsdag vad de har kommit till.

Resultatet blir troligen att länderna fortsätter att gå i otakt: I Japan spekuleras om eventuella nya stimulansåtgärder medan man i USA väntar på när centralbanken Fed ska höja sin styrränta.

Men i takt med att Feds möte närmar sig har förväntningarna på att banken drar åt ränteskruven dämpats. Det allmänna antagandet på marknaden är att Fed ännu inte höjer räntan från nuvarande 0,25–0,50 procent.

Handelsbankens chefsekonom i Finland Tiina Helenius tror att räntehöjningen skjuts fram. Centralbanken vill inte ta kål på den ekonomiska tillväxten och inflationsförväntningarna med alltför snabba räntehöjningar. Helenius säger att Feds agerande också påverkas av bilden i den globala ekonomin.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich säger att en räntehöjning nu skulle vara en stor överraskning. Han tror att en höjning kan bli aktuell i december.

– De vill nog helt klart höja räntan. Det har dock hela tiden funnits faktorer som har hållit bromsarna på, konstaterar han.

Nordea tror på räntehöjning i Japan

Det har gått trögt för den japanska ekonomin en lång tid och landets centralbank har en lång lista på åtgärder som behövs för att få fart på den. På marknaden har det funnits osäkra förväntningar på vad banken beslutar denna gång. Nordea tror att centralbanken sänker räntan.

– Japan har målat in sig i ett hörn i och med att man har meddelat att det i september kommer en analys om vad man kan få till stånd med penningpolitiken. Det tolkades allmänt så att nya stimulansåtgärder kommer. Om det inte blir några nya stimulansåtgärder nu heller så kan man nog säga att den japanska centralbankens kommunikationspolitik har misslyckats ordentligt igen, säger von Gerich.

Han tror att det är möjligt att det också blir en rad andra åtgärder utöver räntesänkningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03