Febril jakt på föremålet som förgiftade paret

En av platserna som spärrats av i Salisbury i Storbritannien efter misstankar om att ett par drabbats av nervgiftet Novitjok.Bild: AFP / Lehtikuva/Chris J Ratcliffe

Jakten fortsätter på det föremål som misstänks ligga bakom Novitjok-förgiftningen av ett par i brittiska Amesbury i lördags. Polisen säger att det står klart att mannen och kvinnan förgiftats sedan de kommit i kontakt med någonting som förorenats av nervgiftet.

Paret vårdas fortfarande för livshotande skador sedan de kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok i Amesbury i Storbritannien – samma gift som drabbade den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i grannstaden Salisbury i början av mars i år, rapporterar Sky News. Sex platser som paret besökte i Salisbury och Amesbury har spärrats av, däribland den 45-årige mannens hus och ett vandrarhem som den 44-åriga kvinnan var bosatt på.

– Det är ett gift, det är inte ett vapen eller en kniv som du kan hitta och ta hand om. Det är någonting annat, det kan finnas på bänken där. . . det oroar mig, säger lokalinvånaren Geoffrey, 66, till AFP.

Men en källa inom de brittiska myndigheterna säger till BBC att det är osannolikt att nervgiftet som paret kommit i kontakt med legat ute i det fria, eftersom det bryts ner av regn och solsken. Med andra ord är det mer sannolikt att det funnits i en stängd behållare. Novitjok är enligt källan så giftigt att det inte behöver förtäras, utan kan gå in i kroppen genom huden.

Det finns inga tecken på att paret besökt någon av platserna i närliggande Salisbury som sanerades i samband med den misstänkta giftattacken mot far och dotter Skripal, enligt brittiska myndigheter.

Storbritanniens regering skyller händelsen på Ryssland, precis som den misstänkta giftattacken mot Skripal, men Ryssland dementerar anklagelserna i båda fallen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00