Feber fällde Purola – Illukka 18:e

Riku Illukka blev den bästa finländaren på 100 meter. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Herrarnas 100 meter blev en antiklimax för finländarnas del.

Den andra tävlingsdagen började med dåliga nyheter då nyheter om att Samuel Purola har hälsoproblem dök upp. Några timmar senare var det klart att Purola inte deltar i semifinalen. I värsta fall är hans JVM över.

Purola kommenterade läget åt Yle via VM-lagledaren Hannu Hämäläinen:

– Kroppen är stel, det värker i musklerna och jag har en dålig nattsömn bakom mig. Jag skulle inte kunna tävla på toppnivå. Men säsongen fortsätter och det finns tävlingar kvar.

Utan Purola var det upp till Riku Illukka att bära blåvitt i semifinalen och Illukka fyllde hyfsat sin ruta. Tiden 10,67 är 14 hundradelar långsammare än hans rekord men det räckte totalt till en 18:e plats i det tuffa sällskapet. 10,36 hade krävts för en finalplats.

Semifinalernas utropstecken var svenska Henrik Larsson vars 10,22 är nytt svenskt juniorrekord. Det svenska rekordet är 10,18, det finska är jämförelsevis 10,21.

Purolas JVM över?

Purola meddelade före mästerskapen att han satsar på hundringen och står över 200 meter. Hans medverkan i den korta stafetten är ett frågetecken. Försöken på herrarnas 4x100 meter löps fredag kväll.

På damsidan fick Finland också en representant till semifinal på 100 meter då Sara Francis, med tiden 11,83, avancerade.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning