Källor till HBL: ”Frustration” inom SFP och kris i regeringsförhandlingarna

Enligt ett par källor till HBL råder ”frustration” inom SFP och en kris i regeringsförhandlingarna. 

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson sade på fredag morgon inför pressen att det finns en vilja att lösa frågorna. Samtidigt har ingen partiordförande i Ständerhuset signalerat att förhandlingarna om invandringen skulle ha gått framåt. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
26.05.2023 16:41 UPPDATERAD 26.05.2023 19:46
HBL har fått signaler om att regeringsförhandlingarna befinner sig i kris. Enligt uppgifter till HBL har SFP:s riksdagsgrupp haft möte om förhandlingsläget. Mötet hölls fredag eftermiddag på Ständerhuset, där regeringsförhandlingarna pågår.  
Stämningen kring regeringsfrågan beskrivs som frustrerad men åsikterna är tudelade, enligt vad HBL erfar. 
Riksdagsgruppens möte avbröts och kommer att fortsätta imorgon lördag, för att alla ledamöter ska kunna närvara. Som bäst är en del SFP:are på den europeiska gruppen ALDE:s möte i Sverige. 
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson lämnade Ständerhuset för en stund vid 17.30-tiden och sade att hon nog är på väg tillbaka under kvällen. 
– Förhandlingarna fortsätter,  och jag har sammankallat ett möte med riksdagsgruppen imorgon, så att alla riksdagsledamöter kan vara på plats i Helsingfors. 
– Liksom alla grupper har vi ett behov av att gå igenom situationen, och det gör vi i morgon, sade Henriksson. Hon gick inte in på substansfrågor, men konstaterade att situationen inte är lätt. 
Tidigare under fredagen meddelade ordföranden för Sannfinländarna Riikka Purra att de förhandlingsgrupper som arbetar med invandringen respektive klimatet måste leverera resultat före kvällen. I annat fall kommer förhandlingarna att avbrytas, lät Purra förstå. 

ANDRA LÄSER