Overklighetskänsla på gatorna i Washington

En belägrad stad möter dem som tar sig ut på Washington DC:s gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstaden inför tillträdande president Joe Bidens tillträde. – Det är väldigt sorgligt att se vårt land så här, säger Washingtonbon Linda Delgado.

Washingtonbon Linda Delgado.
Antalet soldater som vaktar huvudstaden är fler än vad USA har på plats i Irak och Afghanistan sammanlagt. De ska hindra nya oroligheter, efter det att Trumpanhängare stormade kongressen den 6 januari.
Linda Delgado har just vinkat av sin partner som arbetar i senaten för Demokraterna.
– Han var där under attacken den 6 januari, och fick låsa in sig på sitt kontor hela kvällen, berättar hon.
Ett två meter högt stängsel med rakbladstråd har satts upp runt ett stort område kring kongressbyggnaden Capitolium, där Joe Biden svär presidenteden på onsdagen.
– Nu hoppas jag bara att allt går fredligt till i morgon när Biden svärs in, och att vi kan bygga upp landet igen, säger Linda Delgado.
– Men det kommer att ta lång tid att reparera skadan. Det vi ser här är resultatet av att människor har helt olika verklighetsuppfattning i USA, tillägger hon och pekar mot militäravspärrningarna som ska hejda nya attacker mot kongressbyggnaden.
Polisbilar med blinkande blåljus spärrar av vägarna en kilometer utanför kongressområdet. 13 av stadens tunnelbanestationer är avstängda. I gathörnen syns klungor av soldater från nationalgardet i grönbeiga kamouflageuniformer, småpratande med poliser.
Washingtonborna Allison Fiorello och Susan Seutter är ute på en löprunda i Washington DC.
– Det är en märklig stämning i staden och folk är rädda, säger Washingtonbon Susan Seutter som är ute och joggar med kompisen Allison Fiorello längs med avspärrningarna runt Kapitolium.
– Vi hade räknat med att hålla oss inomhus under dagarna kring installationen, men staden känns väldigt befäst och stillsam nu, så vi vågade oss ut för att jogga.

Nödläge utlyst

Washingtons borgmästare Muriel Bowser utlyste nödläge efter kaoset den 6 januari, fram till dagen efter det att Biden svurits in. Hon avråder besökare från att komma till staden. Federala polisen FBI har varnat för nya oroligheter i huvudstaden och även i delstatshuvudstäderna under veckan.
Nationalgardet på Washington DC:s gator. Säkerheten är stor utanför Kapitolium inför ceremonin under onsdagen där Joe Biden formellt svärs in som USA:s näste president.
– Det är viktigt att få vardagen att kännas så normal som möjligt och inte bara gömma sig hemma, säger Allison Fiorello, som har med sin dotter i en barnvagn på joggingturen.
Allison Fiorello och Susan Seutter följer med i nyheterna och försöker undersöka sannolikheten för nya oroligheter i staden.
– Men det är svårt att avgöra hur stor risken är. Jag tror att någon kommer att försöka göra något. Men det är väldigt hög säkerhet här så jag tror inte att de kommer långt, säger Susan Seutter.
Eric Owiti, 34, promenerar förbi en samling militärfordon fem kvarter från National Mall, den stora parken vid Vita huset och kongressen. Soldater med automatvapen dirigerar trafiken och kontrollerar legitimation på dem som passerar förbi.
– Det känns obehagligt, men det är nödvändigt den här veckan, säger han.
Washingtonbon Eric Owiti.

Spånskivor för skyltfönstren

Banker och butiker har täckt sina skyltfönster med spånskivor. Vid en busshållplats sitter en skylt med bilder på Trumpanhängare som är efterlysta av polisen för attacken mot Capitolium.
Flera av de projekt som Eric Owiti arbetar med som civilingenjör är satta på paus den här veckan, berättar han.
– Allt i staden står stilla. Vägspärrarna, och att många tunnelbanestationer är stängda gör det svårt att ta sig runt, säger han och tillägger att han kommer hålla sig hemma på onsdagen, då Joe Biden svärs in.
– I vanliga fall hade jag gärna lyssnat på Bidens installationstal på plats, men nu ska jag följa det på tv i stället.
ANDRA LÄSER