Blomqvist om EM-prestationen: "Helt okej"

En rekordförbättring på över fem sekunder hade krävts för att Nathalie Blomqvist skulle ha tagit sig till final på 1 500 meter.

Nathalie Blomqvist gjorde en hyfsad EM-debut.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
16.08.2022 12:10 UPPDATERAD 16.08.2022 12:38
21-åriga IK Falken-löparen Nathalie Blomqvist kom inte riktigt upp till säsongens bästa fart i försöksheatet på 1 500 meter. Medeldistanstalangen som i år löpt juniornationsrekordet 4.10,25 kom tolva i sitt heat på 4.14,90 – en tid exakt tio sekunder snabbare hade krävts för avancemang.
Blomqvist löpte i det senare av två heat där farten var tuff då topplöparna jagade avancemang också via tidsjämförelsen. Blomqvist hängde hyfsat bra med i en kilometer men fick ge sig under det sista varvet.
– Jag gissade att farten kommer vara hård. Det passade mig bra att hänga efter de andra men krafterna räckte inte fram till slutet. Fram till det sista varvet kändes det bra, säger Blomqvist i Yles tv-intervju.
Blomqvist hade problem med vaden och akillessenan inför EM och det var länge oklart om det alls skulle bli ett andra mästerskap för henne i sommar. EM gick "helt okej", säger Blomqvist.
– Men förstås hade jag velat löpa en bättre tid. Det hade varit möjligt men den sista pushen saknades.

Lakka utslagen

Herrarnas 110 meter häck bjöd på en blåvit besvikelse då nationsettan Elmo Lakka åkte ut genast i försöksheatet. Lakka fick en bra start men kroknade mot slutet och kom i mål på 13,78 då 13,75 hade krävts för avancemang i hans heat.
Bara en löpare gick till semifinal via tidsjämförelsen vilket betydde att flera löpare med en sämre tid än Lakka avancerade. Bland dem Santeri Kuusiniemi, med tiden 13,89, som är ensam finländsk semifinalist då också Ilari Manninen (14,08) slogs ut.

Gångarna Ojala och Neuvonen 12:a och 10:a

Gångtävlingen på 35 kilometer bjöd på ett par framskjutna finländska placeringar då Aleksi Ojala kom 12:a och Elisa Neuvonen 10:a.
Ojala var i tre-i-topp efter 15 kilometer och ännu sjua då fem kilometer återstod. Baklårsproblemen som spökat sedan VM slog sedan till igen och Ojala tappade mark.
Neuvonen däremot hade en stigande trend mot slutet. Kilometer för kilometer knappade hon in på konkurrenternas försprång och klättrade till slut upp på en tiondeplats.

ANDRA LÄSER