Nytt svenskstyrt organiserat gäng etablerade sig i Finland – misstänks för grova vålds-, narkotika- och vapenbrott

En grovt kriminell gruppering med kopplingar till Sverige har gjort ett försök att etablera en ny underavdelning i Finland. Medlemmarna har styrts med våld och hot om våld.

Kriminalöverkommissarie Toni Uusikivi säger att karaktären på gruppen har motsvarat organiserade utländska brottsnätverk där man styr medlemmarna med våld, som filmas och visas vidare.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
31.01.2023 17:04 UPPDATERAD 31.01.2023 17:32
Huvudledaren, med kopplingar till Södertälje i Sverige, har av allt att döma insett att det finns en stor efterfrågan på kokain och amfetamin i Finland. Av den orsaken har han börjat bygga upp ett nätverk där han värvat åtminstone ett femtontal finländare som medlemmar.
Planen har varit att den finska falangen organiserar sig och småningom bland annat skaffar yttre kännetecken på sin gängtillhörighet. Alla medlemmar har inte känt varandra, utan man har haft egna specifika uppgifter som utförs på ledarens order.
Gänget hann smuggla in och distribuera droger vars värde motsvarar 450 000 euro innan polisen kom dem på spåret. Brotten har utretts av polisen i Helsingfors och Västra Nyland. I samband med husrannsakan har polisen beslagtagit cannabisodlingar, amfetamin, kokain och ett större antal vapen. Gängets förvaringsplatser har funnits i kortvariga hyresbostäder i centrumområdet i Helsingfors.

Medlem misshandlades på video

– Karaktären på gruppen har motsvarat organiserade utländska brottsnätverk där man styr medlemmarna med våld, som filmas och visas vidare. Nu lyckades vi förhindra att det här gänget etablerade sig i Finland, säger kriminalöverkommissarie Toni Uusikivi, som ansvarat för utredningen vid Helsingforspolisen.
I det beslagtagna materialet ingick bland annat en video där ledaren för gänget i disciplinärt syfte under en lång tid misshandlar en medlem. Han har också skickat meddelanden till sina undersåtar där han uppmanar dem att googla hans namn kombinerat med ”Södertälje maffia” för att de ska förstå vilka hans kopplingar med den organiserade brottsligheten i Sverige är.
Södertäljenätverket var ett beryktat gäng som för drygt tio år sedan låg bakom omfattande grova brott i staden. 2011 slog polisen till mot dem och aktionen utmynnade i att 17 personer dömdes för bland annat mord, kidnappningar, utpressning och illegala hot. Rättegången blev känd som Sveriges första maffiarättegång och ledde till att läget för en stund lugnade sig.
Men på senare tid har man i Sverige larmat om att Södertäljegänget aktiverat sig.
– I det här fallet har vi inte fått fram tillräckliga bevis om den högsta ledningen, men de två huvudmisstänkta är svenskar. I sin interna kommunikation har de haft ett eget namn på gänget men det är uppenbart att ledningen har starka kopplingar till Södertälje, säger Uusikivi.
De finländare som värvades som medlemmar är födda på 70- och 80-talen, så det handlar inte om det slags ungdomsgäng som på sistone varit mycket framme på agendan.
– Infödda finländare, inga ungdomar varav många har ett brottsregister, säger Uusikivi.
Ärendet går till åtalsprövning den 24 januari.

ANDRA LÄSER