Åklagaren yrkar på 20 månaders fängelse för Ilja Janitskin

Tingsrättens åklagare yrkar på 1 år och 8 månader fängelse för MV-tidningens grundare Ilja Janitskin. Det framgår av den stämningsansökan som publicerades på onsdagsmorgonen.

Åklagaren Anu Koivu (till vänster) och den åtalade, MV-tidningens grundare Ilja Janitskin i Helsingfors tingsrätt. Janitskin åtalas för hets mot folkgrupp och grov ärekränkning.
SPT/Mikael Sjövall
13.06.2018 12:42 UPPDATERAD 13.06.2018 15:07
Enligt tingsrättens åklagare Juha-Mikko Hämäläinen har Janitskin, i egenskap av ansvarig utgivare för webbtidningen MV-lehti, tillåtit publiceringen av sammanlagt 27 olika artiklar som har lagt fram falska uppgifter eller insinuationer om Yle-reportern Jessikka Aro. Dessa uppgifter har vållat Aro skada, lidande och förnedring, skriver Helsingfors tingsrätt i sin stämningsansökan.
Aho har bland annat beskrivits som en "dömd drogbrottsling". MV-lehti påstår också att hon skulle ha samarbetat med utländska agenter. Janitskins förfarande har varit planerat, långvarigt och upprepats flera gånger. Janitskin åtalas för grov ärekränkning. Ilja Janitskin och MV-lehtis redaktör Asta Tuominen åtalas därtill för hets mot folkgrupp för att de har tillåtit publiceringen av antisemitiskt och rasistiskt innehåll på MV-lehtis sajt.
De åtalade har velat skrämma min klient till tystnad.

Bäckman på de anklagades bänk

Forskaren Johan Bäckman åtalas för olaga förföljelse av Yle-reportern Jessikka Aro. Enligt åklagarens stämningsansökan har Bäckman gjort sig skyldig till olaga hot genom att upprepade gånger ha kontaktat Aro, vilket har gett henne rädsla och ångest.
Bäckman har bland annat publicerat en lång rad Twitter-meddelanden där han har använt förnedrande epitet om Aro. Han har ifrågasatt hennes yrkeskunskap, kommenterat hennes utseende på ett nedvärderande sätt och spridit falska påståenden och nidvisor om Aro, uppger åklagaren i sin stämningsansökan. Bäckman har även skickat inbjudningar och förslag på möten som Aro har avböjt.
Utöver Twitter har Bäckman spridit sina påståenden på Facebook och bland annat låtit tillverka en gipskopia på den omskrivna sovjetiska bronssoldatstatyn i Tallinn, som han har låtit skicka via mellanhänder till Aro. Enligt åklagarens stämningsansökan har Bäckmans verksamhet varit långvarig och omfattande, vilket har förorsakat Aro rädsla och ångest. Åklagaren yrkar på 8 månaders fängelsestraff för förföljelse.
Jessikka Aros advokat Martina Kronström yrkar på 140 000 euros skadestånd för sveda och värk.
Jessikka Aros advokat Martina Kronström yrkar på 140 000 euros skadestånd för Aros sveda och värk och uteblivna löneinkomster på grund av sjukskrivning.
– De åtalade har velat skrämma min klient till tystnad och försvåra hennes arbete, vilket är graverande, säger Kronström.
Enligt Kronström har rättegången stor principiell betydelse.
– Rättegången är unik också i internationellt hänseende. Det handlar ju om huruvida yttrandefriheten missbrukas och vad man får säga på webben, säger Kronström.

ANDRA LÄSER