Hanna fick jobbet ingen haft tidigare i Finland – nu är hon redo för giftassugna eller flygångestfyllda människor från hela världen

Hur gör du om du akut vill gifta dig på flygplatsen? Eller om du har ångest över att flyga? Några av de här frågorna kan Hanna Similä hjälpa till med.

Hanna Similä är flygplatspräst.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
14.03.2023 05:00 UPPDATERAD 14.03.2023 10:38
Hanna Similä känner skolvärlden. Hon har tidigare varit präst på yrkeshögskolorna Laurea och Metropolia samt på Konstuniversitetet.
På måndagen började hon jobba med något helt nytt. På sätt och vis är hon pionjär eftersom ingen gjort det tidigare.
Similä är nämligen Finlands första flygplatspräst.

Varför får Helsingfors-Vanda flygplats en präst?

– Vi har länge talat om det här inom kyrkan. Vi har präster på sjukhus, läroanstalter och runtom i världen finns det flygplatspräster. Det här är ingen ny grej ute i världen, men nog i Finland, säger Hanna Similä.
Hon har besökt flera flygplatser utomlands, bland annat Schiphol i Amsterdam, för att se hur de gör. Hon var också med på en internationell konferens på Heathrow som är en av Londons flygplatser. Där deltog flygplatspräster från över 40 länder.
Rusning i avgångshallen på Helsingfors-Vanda flygplats. Den nya flygplatsprästen kommer speciellt att jobba på eftermiddagarna, när det är flest folk i rörelse.
I början av januari öppnade ett rum för stillhet på flygplatsen. Det ligger i den del av flygplatsen som du når efter passkontrollen. Därifrån går flyg till bland annat Asien eller USA. Ibland befinner sig Hanna Similä där.
– Men prästverksamheten på flygplatsen är skild från lokalen.

Hur hittar man dig?

– Jag rör mig runt på flygplatsen. Förstås är den otroligt stor, så bäst når man mig per telefon. Det går att be mig att komma till stället där du befinner dig.
I huvudsak är Similä på plats under eftermiddagsrusningen.
Det nya jobbet som flygplatspräst är ett samarbete mellan Finavia och Vanda församlingar.

Vilket är ditt viktigaste uppdrag?

– Att vara en lugn närvaro som finns här om det sker något oväntat. Flygplatsen är ett ställe där du kan uppleva stora känslor. Men den är också en vardaglig arbetsplats.
Prästen på Schiphol fanns till hands till exempel under pandemin. En resenär kanske stötte på något hen inte väntat sig, som att en vaccinering saknades vilket gjorde att resan inte blev av.
En del resenärer har bråttom på flygplatsen. Men så finns det de som tycker om att dyka upp i god tid för att insupa stämningen.
– Någon kanske vill dela med sig av sin glädje över att komma iväg på en resa. Men i princip finns jag här för samtal om allt mellan himmel och jord. Någon kanske lider av flygskräck. Också de som jobbar på flygplatsen kan komma till mig.
Allvarligare händelser kan också inträffa under en resa. En närstående kan bli sjuk eller avlida.
– Här vill jag understryka att allt krisarbete görs i samarbete med andra aktörer. Jag gör det inte ensam.
Människor från hela världen passerar Helsingfors-Vanda flygplats varje dag. Flygplatsprästen Hanna Similä är redo för dem.

Vad gör du om någon akut vill gifta sig på flygplatsen?

– Först krävs en hindersprövning som visar att det inte finns några hinder för ett äktenskap. Men självfallet går det att komma överens på förhand.
Hon påminner också om att den som inte hör till kyrkan kanske hellre vill ha någon från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (tidigare Magistraten) som vigselförrättare. Om det måste man också avtala på förhand.

Tror du det är många som vill tala om flygskam?

– Frågor om klimatångest är bekanta från tiden som läroanstaltspräst. Det här var min första dag som flygplatspräst och jag har ännu inte stött på det här. Mitt budskap är: ”vi kan tala om vad du än tycker är viktigt.”
Hanna Similä är inte bara till för finländska passagerare, utan för alla som kommer till Helsingfors-Vanda. Dem talar hon engelska med. Hon säger att hon gärna också lyssnar på någon som talar svenska, men att svaret nog kommer på finska eller engelska.
– Jag respekterar allas övertygelser och världsåskådningar. Om någon skulle vilja ha en representant för sin egen religion försöker vi ordna det.

ANDRA LÄSER