Ingen Natolösning när USA och Turkiet möttes

USA och Turkiet försökte borsta över osämja när de två ländernas utrikesministrar möttes i Washington. Turkiet vill köpa amerikanska stridsplan medan USA vill bland annat att Turkiet godkänner finskt och svenskt medlemskap i Nato. Men ingen lösning syntes efter mötet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu (till höger).
19.01.2023 07:47
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu togs emot av den amerikanska kollegan Antony Blinken i USA:s huvudstad i Washington på onsdagen, i skuggan av en utdragen och segsliten konflikt mellan de två länderna.
En fråga rör amerikansk försäljning av 40 stridsflygplan av en uppdaterad och moderniserad version av typen F-16. En försäljning kan ingå i ett större förhandlingspaket, där även ett turkiskt godkännande av Finlands och Sveriges Natomedlemskap finns.
Något genombrott kom inte under dagen, enligt nyhetsbyråer.
– Vi är nära allierade och partner. Det betyder inte att vi inte ser olika på saker. När olikheter finns så arbetar vi igenom dessa i god anda, sade Blinken efter mötet.
Cavusoglu sade i sin tur till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia att den inte alls fanns någon koppling mellan flygplansköp och svensk-finskt medlemskap i Nato.
– Vi anser att dessa två olika frågor inte ska relateras till varandra.
Till amerikanska medier nämnde Cavusoglu endast förhandlingarna om stridsplanen.
– Som vi tidigare sagt, denna fråga är inte viktig bara för Turkiet utan också för Nato och USA. Så vi förväntar oss ett amerikanskt godkännande (av försäljningen) i linje med våra gemensamma strategiska intressen, sade han.

Håller distans

USA:s president Joe Biden håller sig samtidigt på behörigt avstånd från Turkiet på grund av president Recep Tayyip Erdogans alltmer auktoritära styre, men Turkiet beskrivs fortsatt som strategiskt viktigt för Washington.
Den frostiga relationen mellan Washington och Ankara härstammar bland annat från Turkiets köp av rysktillverkade robotar och det amerikanska stödet för kurdiska grupperingar i Syrien.

ANDRA LÄSER