Komiskt misslyckat inbrott i Borgå: Polisen grep skumma typer på Giganttis tak

Såväl polisen som räddningsverket fick rycka ut till Kungsporten under natten till söndagen. Några inbrottstjuvar hade bestämt sig för att ta sig en lite större Black Friday-rea – vilket de nästan också lyckades med.

Polisen kallades till Kungsporten efter midnatt mellan lördagen och söndagen.
29.11.2021 09:54 UPPDATERAD 29.11.2021 12:43
Östra Nylands polisinrättning har publicerat ett lite annorlunda gripande på Twitter. På bilden kan man se det som misstänks vara lite misslyckade skurkar på elektronikbutiken Giganttis tak, och av kroppsspråket att döma är de aningen snopna.
I inlägget skriver polisen att man misstänker tre personer för grov stöld med anledning av händelsen.
På bilden kan man se att även polishunden är aningen förbryllad.
Av allt att döma kunde inte männen komma ner på eget bevåg, eftersom också räddningsverket blev inkopplat.
I ett pressmeddelande uppger polisen att man fick larmet lite efter midnatt.
– Polisen var fort på plats och grep flera misstänkta personer på bar gärning. Vi använde också polishunden Osku, som effektivt tyglade de misstänktas lust att fly. Osku användes också för att säkra lokalerna inomhus för att hitta eventuella andra kumpaner, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Rauno Jämsä, i pressmeddelandet.
Jämsä säger till ÖN att man valt att vara lite vag om larmets ursprung, alltså huruvida det var butikens larmsystem eller ett samtal till 112 som fick polisen till platsen.
– Det berättar jag alltså inte mera om.
Jämsä uppger att dådet trots allt genomfördes på ett ganska professionellt sätt. De misstänkta gärningsmännen hade först klättrat upp på taket, varefter de hade klippt ett hål i väggstrukturerna för att komma in.
– De hade hunnit packa nästan alla bärbara datorer och spelkonsoler i kassar innan polisen dök upp. En del hade de hunnit bära ut på taket, en del väntade på flytt vidare, säger Jämsä.
De gripna männen är av utländsk härkomst.
– Vi har beslagtagit bland annat radiotelefoner som de använde för att kommunicera med varandra under inbrottet. Vi uteslutet inte att det finns andra kumpaner som ännu går fria och som vi inte nått.
De gripna männen misstänks för grovt stöld, och fallet utreds inom Östra Nylands polisinrättning. Rauno Jämsä uppger till ÖN att man kommer att begära gärningsmännen häktade senare i veckan.

ANDRA LÄSER