Anna-Lena Laurén får Svenska Akademien-pris

HBL-medarbetaren får Karin Gierows pris för "hängiven bildningsverksamhet".

Prissumman är 80 000 kronor, cirka 8 700 euro. Det var en strålande glad Laurén som fick besked om priset i går kväll.
– Det betyder mycket, bildning har alltid varit oerhört centralt för mig. Jag talar inte om formell utbildning utan om det slag av bildning som vem som helst kan skaffa sig genom att läsa, att lära sig språk, att vara nyfiken på och försöka förstå sin omvärld, säger Anna-Lena Laurén, som för tillfället befinner sig i Stockholm på DN:s korrespondentträff.

Karin Gierows pris

Priset instiftades 1976 och delas ut från Karin och Karl Ragnar Gierows donationsfond för hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst.
Prissumman är 80 000 kronor.
Hon uppmuntrar också till att läsa böcker som man inte förstår sig på.
– Många av de böcker jag läste som yngre och inte begrep förstod jag senare. Det är bra att traggla sig igenom saker ibland, för det sår frön fast man inte inser det.
– Mina morföräldrar var inte akademiskt utbildade men de läste tidningar, lyssnade på radio och kunde dikter och sånger. Jag upptäckte Här under Polstjärnan i morfars bokhylla och sträckläste hela trilogin som skolelev. Det påverkade mig. Jag har aldrig sett bildning som något förbehållet en viss samhällsklass.

Du har fått många priser, bland annat Publicistklubbens pris Guldpennan 2015 och Topeliuspriset 2003 – hur står sig ett pris av Svenska Akademien i den skaran?

– Väldigt högt, det är ju Svenska Akademien, en av de äldsta och viktigaste kulturinstitutionerna som finns på svenska.
Här kan du läsa mer om priset samt prismotiveringen
ANDRA LÄSER