"I Kapstaden saknar jag tryggheten"

VEM: Studerande Daniel Mickos, hemma från Sibbo.VAR: Kapstaden, Sydafrika.

Av de länder Daniel Mickos har bott i har Sydafrika känts som det mest välkomnande.
Daniel Mickos är en 23-årig studerande, ursprungligen hemma från Sibbo. För tillfället bor han i Kapstaden i Sydafrika, där han gör praktik för partiet Democratic Alliance. Tidigare har han arbetat på Finlands ambassad i Pretoria.
– Sydafrika är ett land, men ingen nationalstat. Det är en blandning av en massa olika folk, språk och stammar och olikheterna mellan olika folkslag kan vara slående. Det är inte alls på samma sätt som i Finland. Vi kallar oss alla i huvudsak finländare.
Mickos studerar statsvetenskap vid Helsingfors universitet och har ett stort intresse för Afrika och afrikansk politik. Därför beslöt han sig också för att ta sig till Sydafrika.
Natten innan denna intervju har landets president precis avskedat tio ministrar, vilket är ett bra exempel på den politiska situationen i landet.
– Presidenten här är galen och korrumperad. Om presidenten i Finland plötsligt skulle avskeda en minister hade det uppstått kalabalik. Men här är det inte så konstigt.
Osäkerheten är den största skillnaden mellan Sydafrika och Finland, säger Mickos. Här måste man veta vilka områden man kan besöka, och att vandra omkring på gatorna ensam om kvällen är otänkbart.
– Det saknar jag med Finland. Tryggheten, både den ekonomiska och politiska.
De flesta kanske tänker på apartheidtiden då Sydafrika kommer på tal, och rasismen finns fortfarande delvis kvar i landet.
– En kille på mitt gym frågade mig om det finns mörkhyade i Finland, och jag svarade att vi inte har så många. "Ni kan vara lyckliga för det" var hans svar.
Även om det förekommer en hel del rasism kommer de flesta sydafrikaner bra överens, och Mickos säger att han upplever Sydafrika som väldigt tolerant mot olika slags människor.
– Alla är välkomnande och ingen tycker att det är konstigt om man är lite annorlunda. Sydafrika är det land där jag känt mig mest välkommen.
De utbildade sydafrikanerna känner oftast till Finland, medan de som saknar utbildning inte vet så mycket mer än att Finland är ett hockeyland.
– Ligger Finland i Asien? Talar ni engelska där? De frågorna har jag faktiskt fått av universitetsstuderande här.
Men nyheten om kalsongfyllan nådde också Sydafrika, och många tycker också att det är märkligt att finländare badar bastu nakna.
– Många känner också till vinterkriget och har hört att man inte ska slåss med finländare.

ANDRA LÄSER