I kväll: Sauli Niinistö och Olga Dibrova tänder ljus för Ukraina på Senatstorget – så här uppmärksammas årsdagen

Årsdagen efter anfallet mot Ukraina uppmärksammas på många håll i landet. I Helsingfors kan den som vill tända ljus på Senatstorget på fredag kväll. Statsrådet flaggar med Finlands och Ukrainas flaggor, och alla som vill kan delta i flaggningen.

Fyra ukrainska flaggor vajar på Senatstorget i Helsingfors med anledning av att det på fredag 24.2.2023 har gått ett år sedan Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
24.02.2023 11:59 UPPDATERAD 24.02.2023 13:50
Mellan klockan 16 och 20 på fredagen arrangeras en minnesstund för offren i Ukraina på Senatstorget i Helsingfors, med anledning av årsdagen efter det ryska anfallet.
Evenemanget Ett ljus för Ukraina inleds med ringning i domkyrkans klockor och en tyst minut.
Därefter tänds ljus på domkyrkans trappa. Det första tänds av president Sauli Niinistö och Ukrainas ambassadör Olga Dibrova. Därefter tänds ljus av utrikesminister Pekka Haavisto, Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, av flera ministrar från olika partier, av rektorn för Helsingfors universitet samt kyrkans representanter.
Var och en är välkommen att tända ljus efter det. Man kan ta med ett eget, men det delas också ut 2 000 ljus på plats. Stearinet kommer efteråt att samlas in för att användas som ljuskälla i Ukraina, enligt Helsingfors stad.
Klockorna ringer på nytt klockan 18, och ukrainska föreningen i Finland står för körmusik tillsammans med Ylioppilaskunnan laulajat. Hela programmet finns här.

Program i riksdagen och i FN

I riksdagen uppmärksammas årsdagen med en aktualitetsdebatt om läget i Ukraina. Debatten inleds klockan 13.
Utrikesministeriet kommer att lysa upp sin fasad på Sjöekipaget med blågula färger, på samma sätt som för ett år sedan. Belysningen är på plats från torsdag kväll till lördag morgon.
På årsdagen publiceras ett nationellt uttalande från Finland, som fördömer kriget och kräver att Ryssland drar sig ur Ukraina. Finland deltar också i ett gemensamt uttalande av Nato. I FN:s evenemang i New York deltar statssekreterare Johanna Sumuvuori.

Alla kan delta i flaggdag

Statsrådet kommer att flagga med Finlands och Ukrainas flaggor.
Alla som vill kan delta och hissa flaggan, antingen Finlands eller Ukrainas flagga eller båda två. Inrikesministeriet skriver att andra nationers flaggor ska behandlas enligt samma principer som Finlands, och att flaggningstiden är från klockan 8 till solens nedgång.
Flaggar man med både Finlands och Ukrainas flagga så är Finlands flagga först i raden, det vill säga till vänster.
Statsrådet flaggar på fredag med Finlands och Ukrainas flaggor.
Evangelisk-lutherska kyrkan har bjudit alla landets församlingar att ringa i kyrkklockorna klockan 12. Också Finlands ortodoxa kyrkor har uppmuntrats delta av ärkebiskop Leo, och i Uspenskijkatedralen är det bönestund klockan 10 där Ukrainas ambassadör är närvarande.
Bönestunder arrangeras på många håll i landet, bland annat i kyrkorna i Olars och Hagalund, i Vasa kyrka och i Åbo domkyrka klockan 12.

Tyst minut, ljusmanifestation

I Åbo lyser staden upp Biblioteksbron med först den estniska flaggans färger och sedan den ukrainska på fredagskvällen. Den estniska för att högtidlighålla Estlands självständighetsdag och den ukrainska för att uppmärksamma årsdagen.
Staden kommer att flagga med den ukrainska flaggan på Aurabron. Det ordnas också flera manifestationer under dagen, den första redan klockan 5 på morgonen utanför det ryska konsulatet. Mellan klockan 17 och 19 ordnas en demonstration vid domkyrkan. Arrangör är Ukrainare i Finland.
Raseborg hissar Ukrainas flagga vid stadshuset. I Borgå ordnas en manifestation på torget klockan 17.30. Tanken är att de som deltar tänder ett ljus ”för att hedra offren för den ryska attacken och för att visa stöd för Ukraina.”
Fredsmarsch på lördagen
På lördagen den 25 februari samlas flera fredsorganisationer till en fredsmarsch med början klockan 13 på Medborgarplatsen i Helsingfors. Marschen går till Rysslands ambassad.
Arrangörerna uppger att demonstrationen är fredlig, och att protesten riktas mot den ryska regimen, inte mot vanliga människor. ”Inga dockor och inga föremål bränns”, uppmanar Fredsförbundet i sin inbjudan.

ANDRA LÄSER