Yle plockar upp dokumentär om Harparskoglinjen

Den krigshistoriska dokumentären som innehåller så väl arkivmaterial som nyinspelade dramatiserade element kommer att visas på Yles kanaler och Yle Arenan i sommar.

Skådespelaren Mats Malm vid inspelningarna av filmen vid Gennarbyviken i Raseborg.
– Jag är väldigt glad över att dokumentären nu kommer att sändas av Yle. Historien om Harparskoglinjen är en viktig del av Finlands historia, och det känns helt rätt att filmen nu kommer att göras tillgänglig i hela landet, säger filmens producent Johan Ljungqvist.
Harparskoglinjen var den försvarslinje som Finland byggde upp kring Hangö 1940-1941 då staden arrenderades av Sovjetunionen efter vinterkriget. Under fortsättningskriget blev linjen Finlands andra front mot Sovjetiska anfall.
Dokumentärfilmen är regisserad av Jonny Forsman och Christopher Marins och baserar sig på ett manus skrivet av Christoffer Holm. Förutom historiker och skådespelare medverkar också tre av Finlands veteraner i filmen med sina perspektiv.
Förutom via Yle planerar produktionsteamet att lansera filmen via live-visningar på till exempel kulturfestivaler eller lokala biografer så fort som pandemin möjliggör det.
ANDRA LÄSER