Bluesrockaren Wilko Johnson död – spelade också bödel i Game of Thrones

Den brittiska bluesrockgitarristen Wilko Johnson är död. Han var främst känd som gitarrist i Doctor Feelgood, men under de senaste åren var han mest känd för sin roll som bödeln Ilyn Payne i två säsonger av Game of Thrones.

Wilko Johnson gjorde sig känd som en energisk och underhållande gitarrist.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
24.11.2022 10:39 UPPDATERAD 24.11.2022 13:26
Wilko Johnson, som på riktigt hette John Wilkinson, blev främst känd som en synnerligen energisk och sprallig gitarrist i Doctor Feelgood där han medverkade på bandets fyra första album mellan 1975 och 1977. I sitt gitarrspelande var Johnson influerad av Bo Diddley och Chuck Berry. Efter att han lämnade Doctor Feelgood koncentrerade han sig på en solokarriär och var också en flitigt sedd gäst i Finland. Under en period i början av 80-talet var han medlem av Ian Durys band The Blockheads.
2013 fick han diagnosen cancer, men han avstod behandling.
– Valet var ganska enkelt. Kemoterapi kunde inte göra mer än att förlänga mitt liv under en relativt kort period, och jag tänkte att jag hellre bara skulle njuta av den tid jag hade kvar, har han tidigare sagt till BBC.
Efter en 11 timmar lång operation 2014 där hans bukspottskörtel, mjälte och delar av hans mage opererades bort förklarades han cancerfri. Sångaren i The Who, Roger Daltrey, spelade in ett album 2014 tillsammans med Wilko Johnson med titeln Going Back Home med bland annat gamla låtar av Doctor Feelgood. För BBC minns Daltrey Johnson med stor tacksamhet.
 – Mer än något annat ville Wilko vara en poet. Jag var lycklig som kände och hade möjlighet att jobba med honom. Han var en trogen vän. Tyvärr går det inte undgå att ridån gått nu ner för hans del, men Wilkos musik lever för evigt, säger Daltrey.
Brittiska sångaren och låtskrivaren Billy Bragg beskriver Johnson som en föregångare till punken.
– Hans sätt att spela gitarr var ilsket och ryckigt, något som vi inte hade upplevt i Storbritannien. Namn som Joe Strummer, Paul Weller och Johnny Rotten har lärt sig en hel del av Johnson, säger Bragg till Sky News och avslutade sitt uttalande med orden He does It right med syfte på en av Doctor Feelgoods klassiker.
Wilko Johnson blev 75 år.

ANDRA LÄSER