De uppfyllda drömmarnas säsong når sin klimax för Valtteri Filppula

I höst var Valtteri Filppula bara tacksam för chansen att få spela landslagsishockey igen. En kanonsäsong senare hoppas OS-guldkaptenen få avrunda alla tiders lejonsäsong med en fullträff i VM i Tammerfors.

Valtteri Filppula kan bli medlem i Trippelguldklubben om han lyckas leda Finland till guldet i hemma-VM.
Tommi Willberg
13.05.2022 15:04 UPPDATERAD 13.05.2022 15:05
– Jag skulle inte tacka nej till hemma-VM om jag skulle platsa i truppen. Man måste spela så bra man kan och så får vi se hur det blir.
Så sade Valtteri Filppula inför Karjalaturneringen i november där han gjorde landslagscomeback efter en paus på fyra och ett halvt år.
För Filppulas del betydde "spela så bra som man kan" en lysande klubblagssäsong i schweiziska Genève-Servette HC och framför allt ett OS-guld som kapten för landslaget.
Mannen som i höstas försiktigt drömde om en plats i Lejonens OS- och VM-trupper är i dag en av de självklaraste pjäserna i förbundskapten Jukka Jalonens lag. Och det känns bra, menar kapten Filppula.
– Väldigt bra känns det. Under lägerperioden började man vänta allt mer på att mästerskapen ska börja. Så brukar det ju vara, speciellt under de sista dagarna, säger Filppula.
Filppula, som stod för 19+28=47 poäng på 48 grundseriematcher i Schweiz, avslutade sin säsong i besvikelse med Genève-Servette i den första slutspelsomgången. Efter det pustade han ut och åkte på semester till sin gamla hemstat Florida. Filppula höll sig ändå i gång under semestern även om skridskorna fick vara i fred. Planen som han gjort tillsammans med landslagsledningen var nämligen att ansluta till lägertruppen i slutet av april.
Åtta matcher han det bli under den förberedande perioden. Och nu är det VM-dags i Tammerfors.
– Jag fystränade bra under semestern. Men det blev en lång paus från matcher så det var en tur att man fick spela innan VM kör i gång. När turneringen börjar så är tempot tufft. Man hinner inte göra mycket annat än att spela.

Trippelguldklubben lockar

Lejonen kommer visserligen till VM med fyra raka nederlag i ryggsäcken men det blåvita landslaget hör ändå till de stora guldfavoriterna. Spelarstommen är densamma som i OS, kryddat med några formstarka tillägg och ett par NHL-spelare.
Jämfört med OS har förstås motståndarna också kunnat förstärka sina trupper med NHL-spelare men Lejonens favoritskap vacklar inte. Målet är att lyckas med det som endast Tre Kronor 2006 lyckats med: att samma år vinna både OS och VM.
Ett VM-guld skulle dessutom göra Filppula historisk. 38-åringen skulle bli den första finländaren någonsin som lyckats vinna VM, OS och Stanley Cup. I dag tillhör endast 29 spelare den exklusiva Trippelguldklubben.
– Visst intresserar det mig. Jag vill alltid vinna då jag spelar i en turnering eller ett mästerskap, slår Filppula fast.
Hungern är alltså fortfarande stor hos 38-åringen som uppgett att han absolut vill fortsätta spelarkarriären ännu nästa säsong – helst i Schweiz där han stotrivdes.
Filppula har under sin långa och präktiga karriär spelat 16 säsonger och över 1 000 grundseriematcher i NHL, där hans poängsaldo i grundserien är respektingivande 197+333=530. I landslaget har han uppträtt mer sällan: i OS i Vancouver 2010, i hemma-VM 2012 och i World Cup samt VM under landslagssäsongen 2016–17.
Ett hemma-VM är alltså inte främmande för ringräven som sett det mesta. Men upplevelsen kommer inte vara mindre speciell för det.
– Visst uppskattar man sådana här tillfällen massor. Att över huvud taget få vara med och spela i landslaget är fint och VM är ju en storturnering. För mig personligen är det viktigt och en stor sak att få representera Finland. Det här kommer vara en fin upplevelse, säger Filppula med vördnad i rösten.

Nokiaarenan då? Hur verkar den?

– Vi fick se den förra veckan (i EHT-matchen mot Schweiz) och allt verkar bra. Den är väldigt fin på alla sätt och vis. Förhållandena är bra och stämningen kommer säkert vara toppen, säger Filppula.

"Kommer vara en fin upplevelse"

I kväll är det nedsläpp klockan tjugo över åtta i mittcirkeln i Nokiaarenan. Norge står för motståndet. Ett Norge som Filppula mötte två gånger i de förberedande matcherna. Kaptenen vet att det inte går att underskatta något lag på den här nivån.
– Det kommer under inga omständigheter vara en lätt match. Sällan är det så på den här nivån. Alla måste vara redo och spela bra för att vi ska vinna. Vi mötte dem ett par gånger och jag tror det gynnar oss att motståndaren är lite bekant. Så vet vi att vi inte behöver spela turneringens bästa match ännu. Vi måste utvecklas turneringen igenom.
I kväll inleds alltså den sista etappen av "alla tiders lejonsäsong", som 2021–22 kallats. OS-guldet är redan vunnet – en upplevelse Filppula kallar en av karriärens bästa. Nu är det dags för den sista dansen.
– OS-guldet hjälper oss inte längre. Nu måste vi få laget i form igen och förhoppningsvis når vi framgång här också, säger Filppula bestämt.
– Jag vet att jag upprepar mig själv: Men det här kommer vara en fin upplevelse, säger Lejonkaptenen.

Trippelguldklubben

29 spelare har lyckats med bedriften att vinna VM-guld, OS-guld och Stanley Cup. Elva av dem är kanadensare, nio är svenskar, sju är ryssar och två tjecker ryms också med på listan.
Den svenska trion Tomas Jonsson, Mats Näslund och Håkan Loob blev de första medlemmarna i den exklusiva klubben då Tre Kronor vann OS-guld i Lillehammer 1994.
Det tog bara drygt två år för svenskarna Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson och Henrik Zetterberg att bli trippelmästare då Sverige vann OS-guld och VM-guld 2006 och trions NHL-lag Detroit Red Wings firade Stanley Cup våren 2008. 2008 började förresten Valtteri Filppulas jakt på trippeln då han också medverkade i Detroits mästarlag.
Ryska Vjatjeslav Fetisov fick vänta i 19 år på att fullborda sin trippeltriumf. Han vann VM-guld med Sovjetunionen 1978, sitt första OS-guld 1984 och Stanley Cup med Detroit Re Wings 1997.
Yngst att bli medlem i Trippelguldklubben är kanadensaren Jonathan Toews som bara var 22 år då han vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks 2010, bara månader efter OS-guldet i Vancouver. Världsmästare blev Toews 2007.
Äldst att ta sig in i den exklusiva skaran är ryska Pavel Datsiuk. Då ryska olympiska kommitténs lag vann OS-guld i Pyeongchang för fyra år sedan var Datsiuk 39 år gammal. Stanley Cup-firande blev det med Detroit Red Wings 2002, världsmästare blev han i Helsingfors 2012.
En tränare, kanadensaren Mike Babcock, kan kalla sig trippelmästare. Babcock ledde Kanada till VM-guld 2004 och OS-hemmaguld 2010. Ni kanske gissar vilket lag han lotsade till Stanley Cup? Jo, Filppulas Red Wings.
I Tammerfors kan Filppula bli första finländare som blir medlem i Trippelguldklubben. Krävs "bara" ett VM-guld på hemmaplan.
Ytterligare elva finländare har vunnit två av de tre stora mästerskapstitlarna inom internationell ishockey. Marko Anttila, Mikko Lehtonen, Toni Rajala, Jussi Olkinuora, Niko Ojamäki, Harri Pesonen, Sakari Manninen, Atte Ohtamaa och Petteri Lindbohm hör till gänget som vann VM 2019 och OS i år. Leo Komarov är OS-mästare och VM-guldmedaljör från 2011. GM Jere Lehtinen vann VM-guld 1995 och firade Stanley Cup med Dallas Stars 1998.

ANDRA LÄSER