Myndigheterna i USA stänger ytterligare en bank

Amerikanska myndigheter agerar mot en andra bank efter att i förra veckan ha stängt Silicon Valley Bank (SVB), rapporterar CNBC. Finansoron i USA syntes även i Tokyo i måndagshandeln.

Den amerikanska bankövervakningsmyndigheten FDIC stänger ytterligare en bank. Arkivbild.
13.03.2023 08:39 UPPDATERAD 13.03.2023 10:12
Amerikanska myndigheter agerar mot en andra bank efter att i förra veckan ha stängt Silicon Valley Bank (SVB), rapporterar CNBC.
USA:s finansdepartement, centralbanken Federal Reserve och bankövervakningsmyndigheten FDIC meddelar i ett gemensamt uttalande att man stänger den New York-baserade kryptobanken Signature Bank. Beslutet är ett led i att begränsa följdverkningarna från krisen kring SVB.
Myndigheterna uppger att alla Signatures kunder ska skyddas och att inga förluster kommer att ”bäras av skattebetalarna”.
Signatures aktie föll mer än 22 procent i fredagens handel på Wall Street.
I Tokyo inleddes måndagshandeln med fallande kurser efter oron i USA. Fallet verkar dock dämpas något av garantier från amerikanska myndigheter om att mildra effekterna.
Det ledande Nikkei 225-indexet föll 1,6 procent medan det bredare Topixindexet backade över 2 procent.

Viktig kryptobank

Signature är en av de viktigaste inom kryptovalutaindustrin, enligt CNBC. Tillgångarna uppgick i slutet av förra året till drygt 110 miljarder dollar, motsvarande över 1 100 miljarder kronor, och de sammanlagda insättningar till nära 89 miljarder dollar.
FDIC tog i förra veckan över kontrollen av SVB.
Amerikanska myndigheter kliver ändå in och garanterar alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank, för att stilla oron i finansvärlden. Samtidigt meddelas att ytterligare en bank, i New York, har stängts.
I ett gemensamt uttalande från USA:s finansminister Janet Yellen, USA:s centralbankschef Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Gruenberg säger man att beslutet om att kliva in togs efter att ha överlagt med president Joe Biden.
”Vi agerar med beslutsamhet för att skydda den amerikanska ekonomin genom att stärka allmänhetens förtroende för vårt banksystem”, skriver de i uttalandet.
SVB:s kunder kommer att ha tillgång till alla pengar på banken från och med måndag, fortsätter uttalandet. Dessutom lovar man att inga förluster kopplade till bankens stängning kommer att ”bäras av skattebetalaren”.
Samtidigt har Fed skapat en mekanism som erbjuder upp till ett år långa lån för banker och andra finansinstitut i riskzonen efter SVB:s kollaps.

Liten inverkan här

Det finska pensionsförsäkringsbolaget Elo har enligt Helsingin Sanomat en direkt investering i Silicon Valley Bank. Det är en liten investering, som vid årsskiftet uppges ha varit värd en miljon euro. 
Det kan jämföras med att Elos investeringar totalt var värda 28,2 miljarder euro, enligt bokslutet för 2022.
De övriga finska pensionsförsäkringsbolagen har, enligt HS, inte direkta investeringar i de amerikanska krisbankerna.

ANDRA LÄSER