Linda Grönqvist ny ansvarig producent på Svenska Yle kultur

Nu står det klart att Linda Grönqvist blir ny kulturchef på Svenska Yle.

Linda Grönqvist jobbade 10 år på Kommunförbundet innan hon nu blir Svenska Yles nya kulturchef.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
01.09.2022 13:03
Linda Grönqvist (född 1984) har valts till ny ansvarig producent för Svenska Yles kulturavdelning. Hon tillträder på posten i november i år.
Grönqvist efterträder Åsa Salvesen som haft jobbet sedan hösten 2020, men som lämnat för att bli ensemblechef på Dramaten i Stockholm i höst.
Grönqvist har tidigare jobbat som utvecklingschef för den svenska enheten på Kommunförbundet, där hon även var tillförordnad direktör ett halvår innan Ulf Stenman blev direktör under våren i fjol. Hon började jobba på förbundet som informatör 2012.
– Det här känns otroligt roligt! Det är en långvarig dröm som går i uppfyllelse, säger Grönqvist som är född och uppvuxen i Helsingfors.

Vill väcka reaktioner

Grönqvist har tidigare också jobbat som reporter och programvärd på Yle Vega, där hon bland annat har hörts i programmen Lördax, Kulturtimmen, Radiodoktorn och livsåskådningsprogrammet Svängrum.
Hon hoppas fortsätta utveckla kulturjournalistiken i en riktning närmare den övriga samhällsdebatten. Målet är att syssla med kulturjournalistik som väcker tankar och reaktioner.
– Det vi gör ska spela roll, säger Grönqvist.
Innan Marina Meinander blev vald till ansvarig producent för Svenska Yle Drama i mars i år var den ansvariga producenten på Svenska Yle chef över både kulturredaktionen och dramainnehållet. Men Grönqvist blir därmed chef för kulturjournalistiken och nyheter, samt kulturens fördjupade innehåll och aktualitetspoddar.
Grönqvist är journalist från Svenska social- och kommunalhögskolan till utbildningen och politices magister med kommunikation som huvudämne från Helsingfors universitet.

ANDRA LÄSER