Rysk statistik visar tre gånger fler coronadöda än myndigheter uppgett

Enligt nya siffror från den ryska statistikmyndigheten Rosstat har över 186 000 människor dött i landet med covid-19 under årets elva första månader. Det är långt fler än tidigare officiella uppgifter.

Ryssland har rapporterat många färre dödsfall relaterade till covid-19 än vad en statistikbyrå kommit fram till. Till höger biträdande premiärminister Tatjana Golikova.
Ryska myndigheter har hittills uppgett att 55 265 covid-19-dödsfall har inträffat i landet.
Men Rosstat har nu tittat närmare på hur många människor som dött överhuvudtaget i Ryssland mellan januari och november i år, jämfört med samma period i fjol.
Vad myndigheten kommit fram till är att 229 700 fler dödsfall har inträffat under de första elva månaderna i år. Rosstat beräknar att drygt fyra femtedelar av överdödligheten under perioden är relaterad till covid-19.

Har kritiserats

– Över 81 procent av ökningen av dödlighet under den här perioden beror på covid, säger biträdande premiärminister Tatjana Golikova.
Det innebär att coronaviruset direkt eller indirekt har orsakat drygt 186 000 dödsfall i landet.
Ryssland har kritiserats för sin redovisning av dödsfall – inte minst för att det har krävts att en obduktion av kroppen visat att covid-19 är den primära dödsorsaken för att ett namn ska föras upp på listan.

Tredje värst

Nu kliver Ryssland också upp till tredje plats på listan över de värst drabbade länderna i världen räknat i antal döda. Den toppas av USA med 333 140 döda och Brasilien med 191 139 döda, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning.
Dessutom räknar alltså inte Rosstat med dödstalen i december, efter att både oktober och november varit månader med väldigt många avlidna.
Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att Rosstats beräkningar visar att nära 35 600 dödsfall i landet var direkt eller indirekt länkade till covid-19 i november i år, och att det i oktober var nästan 24 300 dödsfall.

ANDRA LÄSER