Sammansvetsade damer siktar högt i EM

Alla möjligheter att gå vidare från gruppspelet finns – det är Finlands volleybolldamer övertygade om. EM inleds för deras del på torsdagen i Rumänien med match mot Sverige som inte spelat EM sedan 1983.

Centern Daniela Öhman var inte med i Turkiet för två år sedan, men har i vårens och sommarens matcher varit en av dem som gjort flest poäng i damernas landslag.
16.08.2021 11:34 UPPDATERAD 16.08.2021 17:53
Förberedelserna inför EM i rumänska Cluj-Napoca har inte gått riktigt enligt den ursprungliga planen för det finländska damlandslaget. Tanken var att efter avslutad kvalturnering i maj finslipa formen inför EM i den Gyllene ligan. Men ett fall av corona i truppen inför kvalets avslutande match ställde alla planer på huvudet.
I stället för Gyllene liga blev det två veckors karantän på kvalorten i Slovakien för såväl spelare som funktionärer. De poäng Finland tagit i den dubbla kvalserien gällde ändå och Finland tog sig till EM trots att laget tvingades ge walk-over i den sista kvalmatchen mot Slovakien.
Allt det här är glömt vid det här laget och blickarna är stenhårt riktade mot torsdagens öppningsmatch. Förutom Sverige möter Finland under sex dagar också Holland, Ukraina, Turkiet och Rumänien. Fem matcher på sex dagar är tufft, tycker damernas chefstränare Tapio Kangasniemi. Därför har också de flesta i laget fått spela och fått visa vad de går för i de träningsmatcher som föregått EM.

ANDRA LÄSER