Entimmeståget till Åbo stannar bara i Alberga och Kuppis – tågresan beräknas ta 78 minuter

Nya tågstationer i Hista, Veikkola och Nummela samt två snabba tåglinjer mellan Helsingfors och Åbo, den snabbaste når sin destination på 78 minuter. Så ser de nyaste planerna ut för Entimmeståget till Åbo.

Det så kallade entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo skulle i praktiken ta 78 minuter, alltså en timme och 18 minuter. Väljer man en tur som också stannar i Salo och Lojo tar det ytterligare åtta minuter längre.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
04.01.2023 16:47 UPPDATERAD 04.01.2023 18:33
Aktiebolaget Entimmeståget till Åbo har uppdaterat sina restider för sträckan Helsingfors–Åbo. Efter att den planerade tåglinjen till Åbo blivit färdig kunde en tågresa mellan Helsingfors centralstation och Åbo centralstation gå på 78 minuter. I dagens läge tar resan nästan två timmar.
Det framtida tågprojektet omfattar också nya stationer och hållplatser i Hista (Esbo), Veikkola (Kyrkslätt), Nummela (Vichtis) och Lojo.
Med hjälp av ett trafiksimuleringsprogram har tågbolaget nu tagit fram olika alternativ för avgångar, tidtabeller och restiderna för när- och fjärrtåg längs den planerade järnvägen. Målsättningen har varit en spårtrafik som är så regelbunden som möjligt och hela tiden upprepar samma mönster.

ANDRA LÄSER