Paulus Arajuuri en av de första byggstenarna i nya HIFK – så lyckades man värva honom

HIFK tror och hoppas att värvningen av Paulus Arajuuri ska bidra till att locka fler unga och talangfulla spelare till klubben. Arajuuri själv säger att han har mycket kvar i tanken.

Paulus Arajuuri och HIFK fotbolls vd Perttu Hillman
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
07.02.2023 14:44
”Den leende vikingen”, Paulus Arajuuri, ska leda försvarslinjen då HIFK börjar om i division 1 den kommande säsongen. Leendet är lika brett som vanligt då HBL träffar den 34-åriga mittbacken dagen efter att han blivit klar för HIFK.
– Jag är väldigt ivrig. För mig har det varit klart en längre tid, men nu kan jag äntligen vara med på riktigt och i går deltog jag i den första träningen, säger Arajuuri.
HIFK:s nya projekt med bland annat nya vd:n Perttu Hillman och tränaren Sami Okkonen tilltalade den tidigare landslagsförsvararen. Arajuuri hoppas att den erfarenhet han samlat på sig under sin långa karriär kan han en positiv inverka på resten av laget.
– Fotbollen har gett mig så mycket. Jag hoppas att jag kan ge något tillbaka, säger Arajuuri, som har 58 landskamper i bagaget.
Efter en tuff fjolårssäsong där ord som konkurs snurrade runt klubben siktar HIFK nu på att sakta men säkert ta sig tillbaka till den finska fotbollens finrum. Det är inget som kommer att ske över en natt, men Arajuuri är tydlig med att han tycker att HIFK hör hemma i FM-ligan.
– Vi behöver resultat, men också tålamod och tillit till projektet. Jag tycker det är fint att vi har en ung tränarstab och spelartrupp. Det blir nog en bra säsong.
Landslagsikonen Paulus Arajuuri är klar för HIFK.
Arajuuri lade landslagsskorna på hyllan för ett drygt år sedan. Han skrev på för HJK i somras, men de blev endast fyra framträdanden i den blå-vitrandiga tröjan. Livet efter proffskarriären har Arajuuri redan hunnit fundera på, men han hoppas och tror att han har mer att ge.
– Jag är inte klar med fotbollen, slår han fast.

Vad kan vi vänta oss av dig på planen?

– Kämpaglöd. Jag föredrar att inte prata så mycket på förhand, utan låta mitt spel tala för sig. Men jag kan lova att jag kommer ge allt på planen.
Sami Okkonen beskriver Arajuuri som en spelare som aldrig ger upp.
– Han är också en lagspelare och en ledare. Vår trupp är inte direkt fylld av erfarna spelare och ledare, så han passar in som handen i handsken.
Det finns fortfarande luckor som behöver fyllas i HIFK:s spelartrupp. Men Okkonen – som jobbat med laget i ungefär en månad – tror att laget kommer vara slagkraftigt då serien drar i gång den 14 april.

Värvning utanför budgeten

För att knyta till sig en spelare som Arajuuri behövde HIFK ta hjälp av två partnerföretag (Skigarage och The brand 9). Perttu Hillman bekräftar för HBL att värvningen av Arajuuri gjordes utanför klubbens spelarbudget för den stundande säsongen.
– Utan dessa två företag hade vi inte kunnat skriva kontrakt med Paulus. Därför är vi väldigt glada över samarbetet, säger Hillman.
Enligt Hillman ligger HIFK i mittenskiktet i jämförelse med de andra division 1-klubbarna när det kommer till spelarbudgeter.
Perttu Hillman utesluter inte att HIFK kommer värva större profiler med hjälp av externa finansiärer även i framtiden.

Är HIFK beroende av extern finansiering för att kunna värva de spelare ni vill ha?

– När det gäller Paulus Arajuuri så är vi det. Det är en intressant samarbetsmodell som är mycket vanlig i andra delar av världen, och som fungerar.
Den här typen av lösningar kan vara ett sätt för HIFK att växa trots det prekära ekonomiska läget. Hillman skriver under på att föreningen behöver tänka i nya banor.
Då HBL träffade Hillman strax innan jul sade han att HIFK behöver värva unga och hungriga spelare. Värvningen av Arajuuri pekar åt ett annat håll, men Hillman står fast vid sina ord.
– Lagbygget är fortfarande på hälft, men vi vill utan tvekan locka unga spelare till klubben. Det kommer vara ett annorlunda lag jämfört med förra säsongen då truppen bestod av flera utländska spelare.
Hillman tror att HIFK har en dragningskraft som andra klubbar i division 1 kanske saknar. En profilvärvning som Paulus Arajuuri kan också vara en faktor när det gäller att locka till sig unga och talangfulla spelare.
– Vi vill bevara den dragningskraften.

Det har varit tufft ekonomiskt ett tag nu. Finns det problem som behöver lösas innan säsongsstarten?

– Inget som riskerar att äventyra vår verksamhet. Men det är klart att det är svåra tider, det är det för de flesta. Dessutom är möjligheterna att generera intäkter mindre i division 1 än i FM-ligan.
Hillman och HIFK fotbolls plan är att vara tillbaka i ligan inom tre år.
– Vi håller fast vid vår treårsplan och jag tror vi har goda förutsättningar att lyckas.

ANDRA LÄSER