Erfaren båtförare körde på grund utanför Nystad – ”Han ville absolut inte besvära oss”

Sjöbevakningen i Västra Finland fick åka ut på räddningsuppdrag när en motorbåt åkte på grund utanför Nystad på måndagen.

Sjöbevakningens utryckningar har minskat i takt med att de mer oerfarna båtförarna har tagit upp sina båtar för säsongen.
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
04.10.2022 10:13 UPPDATERAD 04.10.2022 13:26
På måndagskvällen blev Västra Finlands sjöbevakning tvungen att rycka ut när en motorbåt rände på grund utanför Nystad. Efter en räddningsinsats kunde den 25 fot långa båten segla vidare, utan några skador. Sjöräddningsledare Jim Kvarnström beskriver händelsen som odramatisk.
– Båtföraren ringde oss och han ville absolut inte besvära oss. Han ansåg sig inte vara i någon större sjönöd, men han hade försökt komma loss i en timme utan att lyckas och det började bli mörkt, säger Kvarnström.
Båtföraren i fråga hade lång erfarenhet av segling och sjöbevakningen utredde inte orsaken till varför han hade kört på grund. Förutom föraren befann sig även en kvinna ombord. Ingen av personerna skadades.
– Vi fick en uppfattning om att det var en person som varit länge till sjöss och kunde hantera sin båt. Han verkade ha varit ute på havet hela sitt liv, säger Kvarnström.
Enligt Kvarnström har antalet utryckningar minskat i takt med att hösten framskridit och många nybörjarseglare har avslutat säsongen för i år.
– Just nu är det mest sjövana personer som rör sig på havet, medan söndagsseglarna inte längre är lika mycket ute, säger Kvarnström.
Artikeln uppdaterades kl. 13.23, båten i fråga var en motorbåt, inte en segelbåt.

ANDRA LÄSER