Stickat i fokus när studerande ordnar utställning

Vithajar som snart simmar i våra vatten, snyltgästen blåstång som breder ut sig i havet och virkade medusor som pryder en väst – man kan säga att de studerande vid linjen för textdesign vid yrkeshögskolan Metropolia har låtit sig inspireras av Östersjön.

Sjöhäst möter medusa. Konstverket Special Kiss består av över 3 200 garnbollar, tillverkade av skolelever, studerande, dagisbarn och privatpersoner runtom i landet. Det auktioneras ut under veckoslutets modeutställning Finland stickar, som ordnas av Aleksi Sundell, Tuija Nieminen, Tiina Nissinen, Marja Amgwerd och Kunigunde Lettenmeier vid yrkeshögskolan Metropolia.
29.09.2017 06:40
I dag öppnar den tre dagar långa modeutställningen Finland stickar (Suomi neuloo) i Kattilahalli i Södervik. Det är designstuderande vid yrkeshögskolan Metropolia som står bakom evenemanget, där det kommer att ordnas modevisningar, utställningar, auktion och försäljning av stickade produkter under veckoslutet.
– Vi ville delta i firandet av Finland 100 år och valde att fokusera på inhemskt yllegarn, att göra tillsammans och engagera såväl barn som unga i projektet. Det hela blir ett välgörenhetsprojekt med ylle och stickat, där vinsten doneras till arbetet för en renare Östersjön, säger Tuija Nieminen, lektor i design.
Trots att det är Nieminen och hennes kollega Marja Amgwerd som fungerat som projektchefer är det de studerande vid yrkeshögskolan som fått göra den största delen av det praktiska jobbet inom ramen för sina studier i innovation. Torsdagens skoldag gick åt till de sista förberedelserna, de studerande byggde upp utställningen, hängde upp konstverk och lade sista handen vid modevisningen.
Östersjön inspirerar. Anniina Korte och Aurora Frestadius deltog i en stickningstävling där det gällde att skapa en stickad dräkthelhet. Vithajar pryder Kortes stickade kimono Deep Ocean medan Frestadius virkade en väst med medusor – Aurelia ulmaridae.
– Vi bjuder också på en rad program som inte har med stickning att göra, som allsång och after work med undervisning i letkajenkka. Jag väntar med spänning på om folk vågar stämma upp i allsången, där vi kommer att sjunga klassiska finska visor, men också några engelska låtar, säger Kunigunde Lettenmeier, vestonomstuderande som är ansvarig för kringevenemangen.

Berättelsebaserad modeshow

Under lördagen får publiken ta del av tre modevisningar där modellerna är klädda i stickade kläder – och det blir inga lusekoftor som visas på catwalken. Pensionerade balettdansösen Anandah Kononen står för koreografin.
– Det blir ingen klassisk modeshow, utan en berättelsebaserad föreställning i tre delar. Vi börjar med Finlands historia till tonerna av Akselis och Elinas bröllopsvals, därefter blir det tema Östersjön med en ballerina i huvudrollen där vi friskt blandar olika sätt att röra sig på en scen och till sist tar vi en titt på nutiden, kryddad med en internationell fläkt och en gnutta humor, berättar Kononen.
Kläderna i modevisningen visas upp av 28 modeller och är en blandning av produkter från unga inhemska klädföretag och de tio bästa bidragen som skickades in till en stickningstävling.
– Vi fick in drygt trettio stickade dräkthelheter, av vilka tjugo visas upp under utställningen. Priserna i tävlingen delas ut i samband med modeshowen, säger Nieminen.
Anniina Korte och Aurora Frestadius är två av de studerande vid yrkeshögskolan som valde att skicka in varsitt bidrag. Kortes stickade kimono kommer dessutom att medverka i modeshowen. Hon har hämtat inspiration från Östersjön till sin kreation.
– Efter att jag såg en dokumentär om hajar på tv började jag fundera på hur klimatförändringen värmer upp vattnet i våra hav. Tänk om det en dag simmar vithajar i Östersjön? Min pappa är dykare, så jag känner varmt för havet, berättar Annina Korte om bakgrunden till sin skapelse Deep Ocean, som pryds av vithajar.
Som blåstång. Reetta Pihkanen och Elina Kynnysmaa studerar textildesign vid Metropolia och har tillsammans skapat konstverket Snyltgästen (Kuokkavieras) som föreställer blåstång och är sammansatt av många virkade rundlar och bollar.
Aurora Frestadius dräkt representerar en helt annan stil, men också den har sitt ursprung i Östersjön.
– Min väst är prydd med Östersjöns medusor, både de virkade rutorna och den stickade lappen på ryggen föreställer medusor. Västen är ett vardagsplagg som skapar en helt ny look åt gamla baskläder. Den är i princip jättelätt att virka, det tar bara ganska lång tid, berättar Frestadius.

En speciell kyss

Höjdpunkten under modedagarna infaller på söndag, då det flera kvadratmeter stora textilkonstverket Special Kiss auktioneras ut. Det är ett konstverk planerat av Riitta Nelimarkka, men gjort av flera hundra par ivriga händer runtom i Finland. Det består av 3 200 garnbollar, som tillsammans bildar ett mönster som föreställer en sjöhäst som pussar en medusa.
– Det fanns ett stort intresse bland skolor att delta och skicka in garnbollar som eleverna hade gjort, enligt noggranna instruktioner om färger. Det här var ett projekt som också specialklasser har kunnat medverka i på lika villkor och det har vi fått mycket positiv feedback på, berättar Marja Amgwerd.
Förutom Special Kiss auktioneras också sju mindre konstverk ut, gjorda av Metropolias studerande. Vinsten går i sin helhet till att rädda Östersjön från övergödning.

Finland stickar

Modeevenemanget fokuserar på stickade plagg och ylle och ordnas av yrkeshögskolan Metropolia.
Öppnar klockan 13 fredagen den 29 september och pågår hela veckoslutet. Gratis inträde.
Program: Tre modevisningar på lördag klockan 13, 15 och 17. Auktion på söndag klockan 13.
Adress: Sörnäs strandväg 22.

ANDRA LÄSER