Största olyckan som drabbat Kalix: "Imponerad av samarbetet med Finland"

Tre av dödsoffren och 13 av de som skadades i fredagens bussolycka i Kuopio är bosatta i Kalix i norra Sverige. Det här är den första allvarliga olyckan som drabbar den svenska kommunen i Norrbotten.

Fyra personer dog i fredagens allvarliga trafikolycka i Kuopio. Blommor och ljus har lämnats på olycksplatsen för att hedra minnet av de omkomna.
26.08.2018 17:45 UPPDATERAD 26.08.2018 22:58
– Vi har tidigare förskonats från olyckor men nu hände det. Jag tror alla nu funderar på hur skört livet är. En olycka kan hända när som helst. Det här påverkar oss mycket mer än vad vi tror, säger Kalix kommunalråd Tommy Nilsson på en presskonferens på söndag eftermiddag.
I Kalix bor cirka 16 200 personer. Enligt Nilsson påverkar olyckan direkt eller indirekt väldigt många av invånarna. På söndag kommer nio personer att transporteras från Kuopio till Kalix. På personernas begäran kommer en präst och en diakon att vara med på resan hem till Sverige.

"Samarbetet har fungerat jättebra"

Under helgen har de svenska och finska myndigheterna varit i kontinuerlig kontakt. Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare på Kalix kommun säger att hon är imponerad av samarbetet.
– Det har fungerat jättebra. De svenska myndigheterna har hjälpt oss att kontakta de finska myndigheterna. Vi har till exempel varit i direktkontakt med den svenska ambassaden i Finland och hela tiden vetat vad som pågår. Det känns bra att samarbetet flutit på så himla bra, säger Lipkin på presskonferensen.
Lipkin betonar vikten av stöd också efter händelsen. Därför vill Kalix kommun nu satsa på samtal på arbetsplatserna, i skolorna och i kyrkan.

ANDRA LÄSER