Svenskfinland har sin egen politiska sammansättning. SFP dominerar i de mindre kommunerna, särskilt i Österbotten.
Sin största valsegern tog SFP i Vasa. Det är inte fy skam att öka väljarstödet med sju procentenheter och tre mandat. Röstkung är riksdagsledamot Joakim Strand, som troligen fick en hel del samlingspartistiska röster. Orsaken är klar – kampen om joursjukhuset. SDP blev näst störst i Vasa och mest socialdemokratiska röster fick Kim Berg, som också har haft en framträdande roll då det gäller joursjukhuset.
SFP backar i Kronoby, där utbrytargruppen Pro Kronoby fick 36 procent av rösterna, vilket också drabbade Socialdemokraterna. I Larsmo vann Kristdemokraterna och blir störst, men annars kan SFP vara nöjd med valet i Österbotten.
Det gäller också Pargas och Kimitoön där SFP gick rejält framåt. Svårare var det i Åbo stad. Även Västnyland är en SFP-framgång. Partiet blev störst i Hangö, där SDP backade ordentligt. I Raseborg behåller SFP sin enkla majoritet.
Mest röster i Raseborg fick SDP:s Maarit Feldt-Ranta och överlag klarade sig Socialdemokraterna bra där. I Ingå förstärkte SFP sin majoritet. 22-åriga SFP:aren Henrik Wickström fick mest röster.
Så här mycket röster i ett kommunalval har SFP fått senast 1996. Ändå ligger antalet röster klart under riksdagsvalsresultatet, men så är det för alla partier utom De gröna och Vänsterförbundet.
Valresultatet innebär att SFP får en plats i Kommunförbundets styrelse. Det har partiet inte haft på drygt åtta år och det har en stor symbolisk betydelse.
Socialdemokraterna kan notera en del framsteg i Österbotten, till exempel i Jakobstad, Närpes och Kristinestad. Exempel på mindre lyckade SDP-val är Sjundeå.
Vänsterförbundet har små plustecken i många svenska och tvåspråkiga kommuner. I Åbo skrällde det för VF:s Li Anderssons röstetal lämnade de två andra partiordförandena Ville Niinistö (Gröna) och Petteri Orpo (Saml) bakom sig. I Åbo har VF nu lika många mandat som SDP, och i Helsingfors flåsar man SDP i nacken.
De gröna klarar sig inte i de svenskösterbottniska kommunerna men i de större tvåspråkiga kommunerna i södra Finland gick det strålande för De gröna. I Kyrkslätt ökade stödet för partiet med över åtta procentenheter och det blev 11 mandat – lika många som för SFP. Riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) fick det högsta antalet personliga röster, över 1 700, i Kyrkslätt.
I Östnyland tog SFP och De gröna röster av Samlingspartiet. De gröna klarade sig mycket bra i Borgå och fördubblade sina mandat till åtta. I Lovisa får SFP ensam majoritet och stadens röstkung är SFP:s Otto Andersson.
Utmaningen för SFP är de stora tvåspråkiga städerna. Framgång i dem kräver att SFP har kandidater som får finska röster. På mindre tvåspråkiga orter har SFP kunnat mobilisera dem som är oroliga för regeringen Sipiläs bristande förståelse för den finlandssvenska minoriteten och skärgården.
Partifältet stöps om, men der ser lite annorlunda ut i Svenskfinland än det gör i resten av landet. SFP gjorde ett framgångsrikt val – sitt första i oppositionsställning på nästan 40 år. Det här i kombination med regeringen Sipiläs oförstående och ibland direkt destruktiva politik gentemot Svenskfinland bäddade för SFP:s framgång.
ANDRA LÄSER

Nord Stream
USA misstänker att Ukraina ligger bakom attacker i Ryssland – men vad hände med Nord Stream? Det här vet vi nu
28.05.2023 18:20


Drycker
”Jag har en hagelbössa i båten” – stor sekretess när unik åländsk champagne lanseras i sommar
28.05.2023 07:00

Filmfestivaler
Alma Pöysti och Jussi Vatanen tog emot Kaurismäkis jurypris i Cannes: ”Twist and shout!”
27.05.2023 22:07
