Sjöbevakarna redo för den varmaste midsommaren sedan 1999 – så här har vädret varit genom åren

"Ta hand om varandra, så har vi det trevligt även efter midsommar", uppmanar polisen. I och med det varma vädret förväntas flera fira midsommar ute.

Under årets midsommarhelg förväntas temperaturen stiga upp till trettio grader i Finland.
Under årets midsommarhelg förväntas temperaturen stiga upp till trettio grader i Finland. HBL har talat med sjöbevakningen och polisen inför helgens arbete.
– Ja, jag såg just själv att vädret skulle vara varmt. Det spelar alltid en stor roll på antalet uppdrag, säger Kim Ståhl, ledningscentralsofficer vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.
Han berättar att det under en kall midsommar kan vara färre antal uppdrag än under ett varmt veckoslut i juli. I och med det varma vädret förväntar sig sjöbevakningen i år en större mängd uppdrag än normalt
– Vi kommer under midsommaren att prioritera annorlunda så att fler patruller rör sig ute till havs. Dessutom har vi stor hjälp av den frivilliga sjöräddningen, säger Ståhl.
Alkohol hör inte hemma på sjön.
Trots gränsen på en promille för roderfylleri poängterar Ståhl att alkohol inte hör hemma på sjön.
– Jag hoppas att man korkar flaskan först på stugan, säger han.
För att undvika att farliga situationer uppstår uppmanar Ståhl att båtens nödvändiga utrustning granskas i förväg.
Dessutom lönar det sig alltid att planera sin rutt i förväg – och om den ändras meddelar man det till sina närstående.
– Om man hamnar i sjönöd lönar det sig att kontakta larmcentralen via 112-appen, på så vis hittar vi din exakta position på några minuter, säger Ståhl.

Polisen övervakar trafiken

– När det är varmt väder ökar antalet personer som festar utomhus. Därför förväntar vi oss flera uppdrag gällande störningar, säger överkommissarie Jarmo Heinonen, Helsingfors polis.
Under helger och veckoslutet är fler poliser i rörelse än normalt och denna midsommar är inget undantag.
Ta hand om varandra, så har vi det trevligt även efter midsommar.
Utifrån tidigare år tror polisen att de ska kunna utföra deras uppgift med den beräknade styrkan. Fler poliser än tidigare midsomrar är inte i tjänst trots det varma värdet.
– Vi schemalägger inte våra turer enligt väder, förklarar Heinonen.
Eftersom det kommer vara mycket folk i rörelse som åker till och från stugor fokuserar polisen på att övervaka trafiken – både ute på land och till havs.

Midsommarbrasor kan ge upphov till farliga situationer

– Säker hantering av eld, speciellt om det är torrt är viktigt att komma ihåg under midsommarfirandet, säger Heinonen.
Elden kan lätt orsaka skada.
– Ta hand om varandra, så har vi det trevligt även efter midsommar, säger Heinonen och syftar på det stora antalet drunkningsolyckor som sker under heta sommardagar.
ANDRA LÄSER